Go Back
+ servings
Tort cu spuma de capsuni
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 4 votes

Tort cu spumă de căpşuni

Tort cu spumă de căpșuni. O cremă bogată, aromată şi delicioasă între două blaturi pufoase. Un tort frumos și ușor, potrivit în orice ocazie.
Preparare45 minutes
Gătire15 minutes
Timp total1 hour
Categorie: Deserturi
Cuisine: Romaneasca
Porții: 8
Calories: 339kcal

Ingrediente

blatul - pentru o formă de tort cu inel detaşabil de 18 cm

spuma de căpşuni

  • 300 g căpşuni
  • 150 g zahăr tos
  • zeama de la ½ de lămâie
  • 400 ml smântână pentru frişcă 30-32% grăsime, foarte rece
  • 50 g zahăr pudră
  • 10 g gelatină
  • 1 linguriţă extract de vanilie

decor

  • 200 ml frişcă
  • 300 g căpsuni

Mod de preparare

blatul

  • Pentru prepararea blatului se procedează ca la reţeta clasică de
    blat de tort din pandişpan.
  • Fiind vorba de o cantitate foarte mică de compoziţie, coacem blatul doar 15-20 minute. Când este copt, pandişpanul trebuie să fie elastic când îl apăsaţi cu degetele. Faceţi testul cu scobitoarea ca să vă asiguraţi.
  • Lăsaţi blatul să se răcească complet, apoi tăiaţi-l în 2 straturi egale.

spuma de căpşuni

  • Spalaţi căpşunile şi daţi deoparte 3 dintre ele. Tăiaţi-le în cuburi micuţe pe care le vom adăuga în cremă pentru un plus de prospeţime.
  • Restul de căpşuni tăiate cuburi puneţi-le la fiert împreună cu zahărul şi sucul de lămâie. La început amestecaţi din când în când, până încep căpşunile să îşi lase siropul şi nu mai e pericol să se prindă de fundul vasului.
  • Lăsaţi sosul să dea câteva clocote, apoi daţi-l deoparte şi pasaţi-l bine cu blenderul de mână.
  • Treceţi sosul printr-o sită deasă ca să scăpaţi de seminţe şi lăsaţi-l să se răcească complet. După ce s-a răcit, adăugați extractul de vanilie.
  • Bateţi smântâna pentru frişcă, mai întâi la viteză mică, apoi adăugaţi zahărul pudră şi măriţi viteza. Mixaţi doar până când frişca se întăreşte şi capătă formă, nu mai mult.
  • Puneţi gelatina la hidratat în 100 ml sos de căpşuni, apoi încălziţi puţin sosul doar până când gelatina este complet dizolvata. Atenţie, nu trebuie să fiarbă! În mod normal am fi hidratat gelatina în apă, dar nu am vrut să adaug lichid suplimentar în cremă.
  • Lăsaţi gelatina topită să se răcorească 1 minut, apoi adăugaţi-o peste frişcă împreună cu sosul de căpşuni. Tot acum adăugaţi şi căpşunile păstrate deoparte şi tăiate cubuleţe. Omogenizaţi.
  • Aşezaţi unul dintre blaturi pe un platou şi fixaţi inelul de tort în jurul lui. Puneţi de jur împrejurul inelului, pe interior, felii (sau jumătăţi) de căpşuni, pe cât posibil de aceeaşi dimensiune.
  • Turnaţi spuma de căpşuni, nivelaţi, iar deasupra aşezaţi cel de-al doilea blat. Daţi tortul la rece pentru cel puţin 6 ore, dar cel mai bine ar fi de seara până dimineaţa.
  • Ornaţi cu cei 200 ml de frișcă și căpşuni proaspete.
  • Feliaţi tortul doar după ce s-a răcit foarte bine, cu un cuţit cu lama subţire şi bine ascuţită.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 339kcal | Carbohidrați: 39g | Proteine: 5g | Grăsimi: 19g | Colesterol: 97mg | Fibre: 2g | Zahăr: 34g | Vitamina A: 803IU | Calciu: 53mg