Go Back
+ servings
Tort cu cremă de brânză şi vişine
Tipărește rețeta
0 from 0 votes

Tort cu cremă de brânză şi vişine

Preparare30 mins
Gătire1 hr
Timp total1 hr 30 mins
Categorie: Deserturi
Porții: 10 -12

Ingrediente

Blatul

  • 4 ouă
  • 250 g făină
  • 150 g unt
  • 100 g ciocolată neagră
  • 170 g zahăr
  • 200 g iaurt
  • 1 linguriţă praf de copt
  • 1/2 linguriţă bicarbonat
  • un praf de sare

Siropul - opţional

  • aprox. 200 ml suc de vişine
  • 50 g zahăr

Crema de brânză

  • 250 g ricotta sau urdă
  • 400 g mascarpone
  • 400 ml smântână pentru frişcă min 32% grăsime
  • 150 g zahăr pudră
  • seminţele unei păstăi de vanilie

Sosul de vişine

  • 400 g vişine fără sâmburi proaspete sau congelate
  • 100 g zahăr
  • 150 ml de suc de vişine sau apă
  • 20 g amidon alimentar
  • 1 linguriţă extract de vanilie făcut în casă
  • 2 steluţe de anasaon
  • un vârf de cuţit de piper roşu proaspăt râşnit
  • un vârf de cuţit praf de chilli

În plus

  • 20 g ciocolată neagră pentru decor

Mod de preparare

Blatul

  • Aprindem cuptorul la 180 de grade şi tapetăm o formă de tort cu diametrul de 26 cm cu hârtie de copt.
  • Topim untul împreună cu ciocolata la foc foarte mic, amestecând din când în când. Lăsăm amestecul să se răcească.
  • Batem ouăle împreună cu zahărul, adăugăm iaurtul şi ciocolata topită, apoi turnăm componentele uscate: făina, bicarbonatul, praful de copt şi sarea. Omogenizăm şi turnăm în forma de tort.
  • Coacem blatul 40 de minute, apoi îl scoatem din cuptor şi îl lăsăm să se răcească foarte bine, cel mai bine până a doua zi. Fiind un blat umed, se taie mai frumos dacă este răcit bine.
  • Tăiem blatul în 2 straturi egale pe orizontală.

Siropul - opţional

  • Eu am avut vişine congelate. Le-am lăsat la dezgheţat într-o strecurătoare şi am folosit pentru sirop sucul lăsat de vişine. L-am fiert câteva minute împreună cu zahărul, apoi l-am lăsat la răcit până la folosire. La fel de bine puteţi face un sirop clasic din apă şi zahăr pe care să îl aromatizaţi cu vanilie.
  • Pentru că am vrut să împrumute şi blatul aroma vişinelor, l-am stropit doar foarte puţin, din loc în loc cu sirop.

Crema de brânză

  • Se freacă brânza ricotta (sau urda) cu mascarpone, seminţele de vanilie şi cu 100 g zahăr pudră.
  • Batem smântâna cu restul de zahăr (50 g) până obţinem o frişcă fermă. Încorporăm frişca în crema de brânză. Daţi crema la rece până când e gata şi sosul de vişine.

Sosul de vişine

  • Se pun vişinele într-o crăticioară împreună cu condimentele din listă (vanilie, anason, piper roşu, chilli)
  • Separat se amestecă zahărul, amidonul şi 150 ml de suc de vişine (sau apă).
  • Se toarnă amestecul peste vişine şi se lasă la fiert la foc mic până când se îngroaşă amidonul, iar vişinele se înmoaie. Amestecaţi din când în când să nu se prindă de fundul cratiţei.
  • Îndepărtaţi steluţele de anason şi lăsaţi sosul să se răcorească puţin, dar nu de tot pentru că se va întări ca un jeleu.

Asamblarea tortului

  • Puneţi primul blat însiropat pe un platou, iar peste el jumătate din crema de brânză.
  • Peste cremă puneţi jumătate din sosul de vişine.
  • Procedaţi la fel cu al doilea blat şi restul de cremă şi sos de vişine.
  • Decoraţi cu ciocolată rasă.
  • Se poate servi imediat.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!