Punem la fiert o oală cu 2 litri de apă şi un praf de sare.
Ştevia o spălăm frunză cu frunză şi îi îndepărtăm nervurile aţoase.
Opărim 2-3 minute frunzele de ştevie în apa clocotită. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să se înmoaie puţin.
Scurgem ştevia de apa clocotită şi o clătim cu un jet de apă rece, apoi o tocăm cu un cuţit ascuţit. Nu trebuie să fie tocată prea mărunt, ci doar să nu mai avem frunze întregi şi lungi.
Curăţăm ceapa şi ardeiul, le spălăm şi le tocăm cubuleţe. La fel şi usturoiul.
Într-o craţiţă sau tigaie încăpătoare călim legumele de mai sus 3-4 minute în uleiul încins, amestecând din când în când să nu se ardă.
Punem sucul de roşii, frunzele de ştevie şi orezul spălat peste legumele călite.
Turnăm o un pahar de apă, adăugăm boiaua de ardei şi potrivim gustul de sare şi piper.
Dăm cratiţa la cuptor pentru ca orezul să se umfle încet, în voie fără să mai stăm cu grijă că se prinde sau se afumă. Ar trebui ca în 30 de minute să fie gata.
Totuşi deschidem cuptorul cam după 15 minute să verificăm dacă nu cumva mai trebuie adăugată puţină apă.
Se serveşte caldă sau rece, cu mămăliguţă sau pâine prăjită, după pofta fiecăruia.