Facem un piure din 100 g de zmeură şi 30 g (1 lingură) de zahăr. Îl lăsăm să dea câteva clocote doar cât să se lege puţin.
Strecurăm printr-o sită cam trei sferturi din piure-ul obţinut, restul îl dăm deoparte.
Topim ciocolata cu lapte la bain marie sau o punem de 3 ori câte 1 minut la microunde, amestecând de fiecare dată să se topească uniform.
Cu o pensulă îmbrăcăm cu ciocolată topită pereţii şi fundul a 4 forme de silicon pentru brioşe.
Dăm formele la congelator pentru 2-3 minute, apoi, opţional, le mai pensulăm o dată. Al doilea strat nu este obligatoriu, depinde cum doriţi pereţii de ciocolată, mai groşi sau mai subţiri. Dăm formele la rece cât timp ne ocupăm de umplutură.
Punem gelatina la hidratat în 50 ml de apă rece, apoi o încălzim puţin la bain marie sau la microunde cu mare grijă să nu fiarbă şi să îi distrugem proprietăţile. O lăsăm să se răcorească.
Batem smântâna cu 60 g (cam 2 linguri rase) de zahăr pudră până devine fermă, apoi o amestecăm cu piureul strecurat de zmeură, cu gelatina topită şi răcită şi cu 2-3 linguri de picături de ciocolată (opţional).
Scoatem mascotele de ciocolată din formele de silicon, cu grijă să nu le spargem şi le umplem pe jumătate cu spuma de zmeură. Punem din loc în loc piure-ul de zmeură rămas nestrecurat. Alegeţi bucăţele de zmeură mai întregi.
Completăm cu spuma de zmeură până aproape umplem formele. Trebuie să lăsăm 2-3 mm loc pentru capacul mascotelor.
Dăm formele la rece cât timp topim ciocolata albă la bain marie.
Turnăm ciocolata albă peste spuma de zmeură, formând astfel un capac care sigilează mascotele.
Se lasă într-un loc răcoros până se întăreşte ciocolata.
Se păstrează la rece, dar se scot la temperatura camerei cu 2-3 ore înainte de servire, altfel ciocolata va fi prea tare şi casantă.
Notă
Nu folosiţi ciocolată de menaj pentru că nu se va întări frumos. Cumpăraţi ciocolată de bună calitate, cu conţinut mare de unt de cacao!