Gogoşi pufoase de post
Rețeta simplă de gogoși pufoase de post din aluat dospit cu drojdie. Gogoși vanilate, aromate și goale la interior, care pot fi umplute cu gem.
Preparare20 minutes mins
Gătire30 minutes mins
dospire1 hour hr 20 minutes mins
Timp total2 hours hrs 10 minutes mins
Categorie: Deserturi
Cuisine: Romaneasca
Porții: 15 gogoși
Calories: 156kcal
- 300 g făină
- 30 g zahăr
- 10 g zahăr Bourbon
- 10 g drojdie uscată am folosit eu
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- un praf de sare
- 160 ml apă puțin călduță
- 20 ml ulei
- zahăr pudră sau gem pentru servit
- ulei pentru prăjit aprox. 500 ml
Cernem făina într-un bol încăpător şi adăugăm zahărul, zahărul Bourbon, sarea, coaja rasă de lămâie și drojdia uscată.
Peste ingredientele uscate de mai sus, adăugăm lichidele: apa și uleiul.
Frământăm până când obținem un aluat compact, elastic, care nu se mai lipește de mâini (aprox. 15 minute la mână sau 5-8 minute la robot).
Acoperim bolul cu folie alimentară și lăsăm aluatul la dospit până când îşi dublează volumul (aprox. 1 oră).
Aluatul se scoate pe blatul de lucru presărat cu făină şi se intinde o foaie groasă cam de 1 centimetru.
Decupăm gogoşile cu un pahar, le așezam într-o tavă unsă cu ulei și le acoperim cu folie alimentară. Lăsăm gogoșile să mai dospească încă 20 de minute la temperatura camerei.
Prăjim gogoșile pe ambele părţi în ulei încins şi le scoatem pe un prosop de hârtie care va absorbi excesul de ulei.
Se servesc imediat, pudrate din belşug cu zahăr vanilat sau umplute cu gem, după preferință.
Calorii: 156kcal | Carbohidrați: 18g | Proteine: 2g | Grăsimi: 8g | Fibre: 1g | Zahăr: 3g