Go Back
+ servings
Tort spirala cu crema de mascarpone si visine
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 5 votes

Tort spirală cu cremă de mascarpone și vișine

Tort spirală cu cremă de mascarpone şi vişine elegant și delicios! Blat de cacao şi cremă cu mascarpone, frişcă naturală şi vişine.
Preparare2 hours
Gătire20 minutes
Timp total2 hours 20 minutes
Categorie: Desert
Cuisine: Romaneasca
Porții: 10
Calories: 636kcal

Ingrediente

blat - pentru o tavă de aprox. 30x40cm

  • 5 ouă mari, XL
  • 120 g zahăr tos
  • 2 linguri ulei
  • 100 g făină tip 000
  • 25 g cacao
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • un praf de sare

crema de mascarpone

  • aprox. 200 g vişine fără sâmburi proaspete, congelate, din vișinată sau din compot
  • 500 g mascarpone la temperatura camerei
  • 500 ml smântână pentru frişcă, min 32% grăsime foarte rece
  • 2 linguriţe extract de vanilie
  • 200 g zahăr pudră

pentru decor

  • decor de ciocolată sau pesmet de cacao obținut din marginile blatului

Mod de preparare

blatul

  • Se aprinde cuptorul la 180 de grade şi se aşează hârtie de copt în tava de la aragaz.
  • Gălbenuşurile, se mixează cu sarea, zahărul și vanilia până când își măresc volumul și se deschid la culoare.
  • Se adaugă uleiul în fir subțire și se încorporează tot cu mixerul.
  • Albuşurile se bat spumă tare până când nu mai cad de pe teluri.
  • Se încorporează spuma de albușuri în crema de gălbenușuri, amestecând ușor, cu un tel de mână.
  • Făina se amestecă cu pudra de cacao și se cern împreună peste amestecul de ouă, apoi se încorporează în aluat încet, cu telul în formă de pară sau cu o spatulă, cu mişcări de jos în sus.
  • Se toarnă aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt și se nivelează. Se coace blatul timp de 15-20 de minute, apoi se scoate şi se lasă la răcit în tavă.
  • Se taie de jur împrejur marginile blatului, apoi se taie în 4 fâşii egale. După ce am îndepărtat marginile, blatul meu a avut 30 cm, deci mi-au rezultat 4 fâşii, de câte 7,5 cm fiecare.

crema de mascarpone

  • Dacă folosiţi vişine din compot, acestea trebuie lăsate într-o sită ca să se scurgă foarte bine de sirop înainte de a le pune în cremă.
  • Puneți într-un bol: mascarpone, smântâna pentru frișcă, zahărul pudră și vanilia. Mixați până când crema se întărește și își păstrează bine forma.
  • Dați deoparte aprox. 350 g de cremă pe care o veți folosi la decor.
  • În crema rămasă se adaugă vişinele. Amestecaţi uşor cu o spatulă astfel încât să nu le zdrobiţi, dar să le distribuiţi în toată masa de cremă.

asamblare și decor

  • Întindeţi crema de mascarpone cu vișine peste cele 4 fâşii de blat într-un strat cât mai uniform.
  • Rulați prima fâșie și așezați-o vertical în mijlocul unui platou.
  • Începeţi să rulaţi a doua fâşie în jurul primei, formând o spirală mai mare şi continuaţi la fel cu toate fâşiile.
  • Ornaţi tortul cu crema păstrată la frigider, după inspiraţie şi îndemânare.
  • Lăsaţi tortul la frigider cel puţin 4 ore înainte de a-l tăia. E nevoie de acest timp pentru ca blatul să se înmoaie în contact cu crema.

Video

Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 636kcal | Carbohidrați: 47g | Proteine: 9g | Grăsimi: 46g | Colesterol: 200mg | Fibre: 1g | Zahăr: 35g | Vitamina A: 1554IU | Calciu: 117mg