Spălăm stafidele şi le lăsăm la înmuiat în puţină apă călduţă în care am pus câteva picături de esenţă de rom.
Mărunţim biscuiţii cum ne pricepem sau cu ce avem în dotare. Eu i-am băgat la robotul de bucătărie, au fost gata în câteva secunde. După biscuiţi am mărunţit şi nucile, tot la robot, dar le-am lăsat puţin mai mari, nu le-am făcut tot pudră.
Punem laptele la fiert, împreună cu zahărul şi untul tăiat cuburi cât mai mici ca să se topească cât mai repede. Laptele nu trebuie să fiarbă, încălziţi-l doar cât să se topească untul şi să se dizolve zahărul.
Adăugati apoi pudra de cacao cernută ca să nu aibă cocoloaşe şi esenţa de rom. Amestecaţi cu un tel de mână să se omogenizeze siropul.
Amestecaţi nucile măcinate cu biscuiţii, apoi turnaţi peste ele siropul şi stafidele scurse de apa în care au stat. Omogenizaţi amestecând energic cu o lingură de lemn.
Din compoziţia obţinută, cu palmele puţin umezite, formaţi bulgări cât doriţi de mari, pe care îi tăvăliţi prin picături de ciocolată sau prin nucă, migdale, nucă de cocos, etc. Ideea e să cam semene cu nişte cartofi, dar eu le-am dat totuşi o formă regulată pentru ca am vrut să stea frumos în hârtiuţe pentru brioşe.
Dacă prin cine ştie ce minune vă mai rămân cartofi cu ciocolată pentru a doua zi, ar fi bine să îi păstraţi într-un loc răcoros sau la frigider.