Go Back
Peşte la cuptor cu morcovi caramelizati
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Peşte la cuptor cu morcovi caramelizaţi

Categorie: Feluri de baza

Ingrediente

pentru 2 porţii

  • aprox. 400 g carne de peşte la alegere eu am avut somn
  • 400 g morcovi baby congelaţi
  • 50 g de unt sau ulei vegetal dacă ţineti post
  • 2 linguriţe de cimbru uscat
  • 1 linguriţă de zahăr brun
  • 50 ml de vin alb sec
  • 3-4 căţei de usturoi
  • 1 lingură de ulei vegetal pentru mujdei
  • sare grunjoasă
  • piper proaspăt măcinat

Mod de preparare

  • Peştele se curăţă, se spală şi se porţionează după câte persoane sunt la masa.
  • Condimentăm peştele simplu, cu sare, piper şi puţin cimbru uscat. Eu am folosit pentru această reţetă bucăţi de somn, care este un peşte relativ gras, aşa încât nu a mai fost nevoie să îl stropesc în prealabil cu ulei. Dacă folosiţi un peşte mai slab puteţi unge peştele cu foarte puţin ulei înainte de a-l condimenta.
  • Ungem un vas de Jena sau o tavă care merge la cuptor cu puţin ulei şi aşezăm bucăţile de peşte. Adăugăm foarte puţină apă, 2-3 linguri, nu mai mult, acoperim tava cu folie de aluminiu şi o dăm la cuptorul care trebuie să fie în prealabil încins la 200 de grade.
  • După 15 minute, deschidem cuptorul şi îndepărtăm folia de aluminiu. Peştele se găteşte foarte repede, deja carnea este pătrunsă la interior. Stropim peştele cu grăsimea lăsată în tavă şi îl mai lăsăm încă 10 minute la cuptor, neacoperit ca să se rumenească uşor la suprafaţă.
  • Cât timp stă peştele la cuptor ne ocupăm de morcovi. Nu mi s-a întâmplat să găsesc morcovi baby proaspeţi, dar îi folosesc mereu cu succes pe cei congelaţi şi sunt foarte buni. Nu trebuiesc decongelaţi în prealabil.
  • Punem untul la topit într-o tigaie la foc mic şi când acesta dă semne că începe să se încingă adăugăm morcovii congelaţi. Dacă folosiţi ulei vegetal în locul untului, atunci acesta trebuie încins când adăugaţi morcovii. Sotaţi morcovii timp de 5-7 minute la foc potrivit, timp în care se vor dezgheţa şi vor deveni deja fragezi.
  • Turnăm vinul şi adăugăm în tigaie zahărul brun şi lăsăm morcovii să se gătească amestecându-i din când în când ca să nu se ardă.
  • Presărăm sare grunjoasă, piper proaspăt măcinat şi puţin cimbru uscat şi amestecăm din nou pentru ca morcovii să fie uniform pătrunşi de arome.
  • Între timp pregătim un mujdei de usturoi.
  • Peştele şi morcovii vor fi gata cam în acelaşi timp. Îi aşezăm pe farfuriile de servit şi stropim totul cu mujdei de usturoi şi după preferinţă şi cu puţină zeamă de lămâie.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!