Go Back
+ servings
Tort brownie cu cremă mascarpone
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Tort brownie cu cremă mascarpone

Cauți un desert ciocolatos și delicios? Încearcă această rețetă de tort brownie cu cremă mascarpone! Se face ușor și va fi pe gustul tuturor!
Preparare20 minutes
Gătire30 minutes
Timp total50 minutes
Categorie: Deserturi
Cuisine: internationala
Porții: 10
Calories: 835kcal

Ingrediente

blatul brownie - pentru o formă cu diametrul de 26 cm

  • 200 g unt cu 80% grăsime
  • 200 g ciocolata amăruie cu minim 50% cacao
  • 4 ouă
  • 100 g miez de nucă
  • 1 linguriţă de extract de vanilie rom, coniac, lichior, etc
  • 300 g zahăr
  • 100 g faină albă
  • un praf de sare

ganache de ciocolată

  • 300 g smântână pentru frişcă cu min. 32% grăsime
  • 150 g ciocolata amăruie cu minim 40% cacao- eu am folosit cu 75% cacao
  • 75 g zahăr pudră
  • 75 g unt

crema de mascarpone

  • 250 g brânză mascarpone
  • 250 ml smântână pentru frişcă
  • 4 linguri de zahăr
  • 2 linguriţe de extract de vanilie

în plus

  • o mână de zmeură eu am avut congelată
  • fulgi de ciocolată pentru ornat

Mod de preparare

blatul brownie

  • Aprindem cuptorul la 180 de grade.
  • Amestecăm făina cu un praf de sare şi nucile tocate cât mai mărunt.
  • Într-o căticioară încăpătoare punem la topit la foc mic ciocolata ruptă bucăţele mici şi untul. Amestecăm continuu până se topesc.
  • Batem ouăle împreună cu zahărul şi extractul de vanilie şi le adăugăm peste ciocolata topită. Omogenizăm.
  • Turnăm şi amestecul de făină şi amestecam cu un tel de mână până avem o compoziţie omogenă, de consistenţa unei smântâni groase.
  • Tapetăm cu hârtie de copt (udată şi stoarsă ca să se aşeze mai bine) o formă care va merge la cuptor. Turnăm compoziţia, nivelăm şi dam negresa la cuptorul încins pentru 30 de minute. Chiar dacă vi se va părea că blatul nu e copt, nu o lăsaţi mai mult la cuptor pentru că se va întări. Blatul trebuie să râmână moale şi umed la interior.
  • Lăsaţi blatul să se răcească înainte să turnaţi peste el crema-ganache de ciocolată.

ganache de ciocolată

  • Rupeţi ciocolata bucăţi mici, ca să se topească cât mai repede.
  • Puneţi smântâna la încălzit pe foc mic. Adăugaţi zahărul pudră şi amestecaţi să se topească.
  • Când smântâna este fierbinte, daţi-o deoparte şi turnaţi ciocolata mărunţită. Lăsaţi-o să se topească încet în smântână timp de 5-7 minute. Nu amestecaţi în acest timp.
  • După cele 7 minute, adaugaţi untul şi amestecaţi energic cu un tel de mână. Veti vedea cum crema capătă culoare, devine fină şi lucioasă.
  • Lăsaţi crema la răcit la temperatura camerei (nu la frigider!), apoi turnaţi-o peste blatul brownie.
  • Puneţi zmeura peste crema de ciocolată.

crema de mascarpone

  • Bateţi frişca până devine fermă şi nu mai cade de pe teluri.
  • Frecaţi brânza mascarpone cu zahărul vanilat şi extractul de vanilie până se înmoaie şi devine cremoasă.
  • Încorporaţi frişca bătută în mascarpone şi omogenizaţi.
  • Puneţi crema de mascarpone peste crema de ciocolată şi zmeură. Jucaţi-vă cu dosul unei linguri şi faceţi câteva "valuri" peste care presăraţi fulgi de ciocolată.

Notă

Păstraţi tortul la frigider, dar e bine să îl lăsaţi 15-20 de minute la temperatura camerei înainte de servire. Blatul fiind pe bază de unt, se va întări în frigider. Dacă îl lăsaţi la temperatura camerei, el va redeveni moale şi cremos ;)
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 835kcal | Carbohidrați: 70g | Proteine: 8g | Grăsimi: 63g | Colesterol: 187mg | Fibre: 3g | Zahăr: 58g | Vitamina A: 1595IU | Calciu: 73mg