blatul brownie - pentru o formă cu diametrul de 26 cm
200gunt cu 80% grăsime
200gciocolata amăruiecu minim 50% cacao
4ouă
100gmiez de nucă
1linguriţă de extract de vanilierom, coniac, lichior, etc
300gzahăr
100gfaină albă
un praf de sare
ganache de ciocolată
300gsmântână pentru frişcăcu min. 32% grăsime
150gciocolata amăruiecu minim 40% cacao- eu am folosit cu 75% cacao
75gzahăr pudră
75gunt
crema de mascarpone
250gbrânză mascarpone
250mlsmântână pentru frişcă
4linguri de zahăr
2linguriţe de extract de vanilie
în plus
o mână de zmeurăeu am avut congelată
fulgi de ciocolată pentru ornat
Mod de preparare
blatul brownie
Aprindem cuptorul la 180 de grade.
Amestecăm făina cu un praf de sare şi nucile tocate cât mai mărunt.
Într-o căticioară încăpătoare punem la topit la foc mic ciocolata ruptă bucăţele mici şi untul. Amestecăm continuu până se topesc.
Batem ouăle împreună cu zahărul şi extractul de vanilie şi le adăugăm peste ciocolata topită. Omogenizăm.
Turnăm şi amestecul de făină şi amestecam cu un tel de mână până avem o compoziţie omogenă, de consistenţa unei smântâni groase.
Tapetăm cu hârtie de copt (udată şi stoarsă ca să se aşeze mai bine) o formă care va merge la cuptor. Turnăm compoziţia, nivelăm şi dam negresa la cuptorul încins pentru 30 de minute. Chiar dacă vi se va părea că blatul nu e copt, nu o lăsaţi mai mult la cuptor pentru că se va întări. Blatul trebuie să râmână moale şi umed la interior.
Lăsaţi blatul să se răcească înainte să turnaţi peste el crema-ganache de ciocolată.
ganache de ciocolată
Rupeţi ciocolata bucăţi mici, ca să se topească cât mai repede.
Puneţi smântâna la încălzit pe foc mic. Adăugaţi zahărul pudră şi amestecaţi să se topească.
Când smântâna este fierbinte, daţi-o deoparte şi turnaţi ciocolata mărunţită. Lăsaţi-o să se topească încet în smântână timp de 5-7 minute. Nu amestecaţi în acest timp.
După cele 7 minute, adaugaţi untul şi amestecaţi energic cu un tel de mână. Veti vedea cum crema capătă culoare, devine fină şi lucioasă.
Lăsaţi crema la răcit la temperatura camerei (nu la frigider!), apoi turnaţi-o peste blatul brownie.
Puneţi zmeura peste crema de ciocolată.
crema de mascarpone
Bateţi frişca până devine fermă şi nu mai cade de pe teluri.
Frecaţi brânza mascarpone cu zahărul vanilat şi extractul de vanilie până se înmoaie şi devine cremoasă.
Încorporaţi frişca bătută în mascarpone şi omogenizaţi.
Puneţi crema de mascarpone peste crema de ciocolată şi zmeură. Jucaţi-vă cu dosul unei linguri şi faceţi câteva "valuri" peste care presăraţi fulgi de ciocolată.
Notă
Păstraţi tortul la frigider, dar e bine să îl lăsaţi 15-20 de minute la temperatura camerei înainte de servire. Blatul fiind pe bază de unt, se va întări în frigider. Dacă îl lăsaţi la temperatura camerei, el va redeveni moale şi cremos ;)