Albuşurile se bat spumă tare până când nu mai cad de pe teluri.
Se adaugă cele 6 linguri de zahăr şi se bate compoziția până când albuşurile se întăresc din nou.
Se pun gălbenuşurile, esența de portocale şi se amestecă cu mixerul la viteză mică până se omogenizează compoziţia.
Făina se amestecă cu pudra de cacao și se toarnă împreună peste ouăle bătute spumă, amestecându-se aluatul încet, cu telul în formă de pară cu mişcări de jos în sus.
Se toarnă blatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se nivelează. E important să fie nivelat, pentru ca foaia de ruladă să aibă la final o grosime uniformă.
Se coace blatul de ruladă timp de 15 minute. Trebuie să fie moale, elastic, bine copt, dar nu uscat. Dacă îl lăsăm să se usuce prea mult, riscăm să se crape când îl rulăm.
Desprindem cu grijă blatul de hârtia de copt. Dacă este nevoie ajutați-vă de o paletă mai lată, ca în fotografia de sus. După ce l-ați desprins, rulați blatul cât mai strâns în aceeași foaie de hârtie în care l-ați copt. Eventual, fixați sulul cu câteva elastice, apoi lăsați blatul sa se răcească așa, rulat cât timp vă ocupați de umplutură.
umplutura
Stafidele se spală în 2-3 ape și se pun la înmuiat timp de 15-20 de minute în 250 ml de apă călduță în care am adăugat cealaltă jumătate de sticluță cu esență de portocale. Apoi se lasă să se scurgă bine de apă într-o strecurătoare.
Batem smântâna pentru frişcă împreună cu zahărul pudră şi întăritorul doar până când frişca devine fermă, nu mai mult. Păstrați deoparte 6-8 linguri de frișcă pentru decor.
Adaugăm în frișca bătută (cea cu care vom umple rulada) coaja de portocală confiată tocată foarte mărunt și stafidele înmuiate și scurse. Omogenizăm.
asamblarea și decorul
Desfacem blatul și întindem uniform peste el umplutura de frișcă și stafide. Pe una din laturi lăsați 3 cm liberi, fără umplutură.
Rulați blatul peste umplutură, în asa fel încât partea lăsată liberă să devină baza ruladei.
Așezați rulada pe un platou, presărați zahăr pudră și decorați cu frișca păstrată deoparte.
Presărați fulgi de ciocolată albă și neagră.
Lăsați rulada la rece cel putin 2 ore și feliați-o cu un cuțit cu lama subțire și ascuțită.