Go Back
Ruladă cu cacao, frişcă şi stafide
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Ruladă cu cacao, frişcă şi stafide

Categorie: Deserturi

Ingrediente

blatul - de marimea unei tavi clasice de aragaz

  • 6 ouă
  • 6 linguri de zahăr
  • 5 linguri de făină
  • 1 lingură cu vârf de cacao
  • 1 praf de sare
  • ½ de sticluţă de esenţă de portocale

umplutura

  • 400 ml smântână pentru frişcă din care 6-8 linguri le vom folosi la decor
  • 1 plic de întăritor de frişcă sau 1 linguriţă rasă de amidon alimentar
  • 1 linguriță coajă confiată de portocale sau proaspăt rasă dacă nu aveți confiată
  • 100 g stafide
  • ½ de sticulţă de esenţă de portocale

decor

  • 6-8 linguri de frişcă păstrate din umplutură
  • 1 linguriță zahăr pudră
  • fulgi de ciocolată neagră
  • fulgi de ciocolată albă

Mod de preparare

blatul

  • Se aprinde cuptorul la 180 de grade.
  • Albuşurile se bat spumă tare până când nu mai cad de pe teluri.
  • Se adaugă cele 6 linguri de zahăr şi se bate compoziția până când albuşurile se întăresc din nou.
  • Se pun gălbenuşurile, esența de portocale şi se amestecă cu mixerul la viteză mică până se omogenizează compoziţia.
  • Făina se amestecă cu pudra de cacao și se toarnă împreună peste ouăle bătute spumă, amestecându-se aluatul încet, cu telul în formă de pară cu mişcări de jos în sus.
  • Se toarnă blatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se nivelează. E important să fie nivelat, pentru ca foaia de ruladă să aibă la final o grosime uniformă.
  • Se coace blatul de ruladă timp de 15 minute. Trebuie să fie moale, elastic, bine copt, dar nu uscat. Dacă îl lăsăm să se usuce prea mult, riscăm să se crape când îl rulăm.
  • Desprindem cu grijă blatul de hârtia de copt. Dacă este nevoie ajutați-vă de o paletă mai lată, ca în fotografia de sus. După ce l-ați desprins, rulați blatul cât mai strâns în aceeași foaie de hârtie în care l-ați copt. Eventual, fixați sulul cu câteva elastice, apoi lăsați blatul sa se răcească așa, rulat cât timp vă ocupați de umplutură.

umplutura

  • Stafidele se spală în 2-3 ape și se pun la înmuiat timp de 15-20 de minute în 250 ml de apă călduță în care am adăugat cealaltă jumătate de sticluță cu esență de portocale. Apoi se lasă să se scurgă bine de apă într-o strecurătoare.
  • Batem smântâna pentru frişcă împreună cu zahărul pudră şi întăritorul doar până când frişca devine fermă, nu mai mult. Păstrați deoparte 6-8 linguri de frișcă pentru decor.
  • Adaugăm în frișca bătută (cea cu care vom umple rulada) coaja de portocală confiată tocată foarte mărunt și stafidele înmuiate și scurse. Omogenizăm.

asamblarea și decorul

  • Desfacem blatul și întindem uniform peste el umplutura de frișcă și stafide. Pe una din laturi lăsați 3 cm liberi, fără umplutură.
  • Rulați blatul peste umplutură, în asa fel încât partea lăsată liberă să devină baza ruladei.
  • Așezați rulada pe un platou, presărați zahăr pudră și decorați cu frișca păstrată deoparte.
  • Presărați fulgi de ciocolată albă și neagră.
  • Lăsați rulada la rece cel putin 2 ore și feliați-o cu un cuțit cu lama subțire și ascuțită.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!