Go Back
Inghetata cu rom si stafide
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Îngheţată cu rom şi stafide

Categorie: Deserturi

Ingrediente

  • pentru o maşină de îngheţată cu o cuvă de 1000 ml
  • 2 ouă întregi
  • 2 gălbenuşuri
  • 400 ml de lapte gras
  • 400 g de smântână pentru frișcă min. 32% grăsime
  • 2 pliculeţe de zahăr vanilat Burbon
  • 8 linguri de zahăr
  • 50 g stafide
  • 2 sticluțe de esență de rom una pentru stafide şi una în compoziţie
  • un praf de sare

Mod de preparare

Dacă preparaţi îngheţata la maşina de îngheţată, atunci trebuie să începeţi prin a băga cuva de aluminiu în congelator cu 24 de ore înainte. Compoziţia trebuie şi ea ţinută la rece cel puţin 3-4 ore. Eu o fac seara şi o pun dimineaţa la învârtit în maşină.  Apoi pun îngheţata într-o caserolă şi o scot cam cu jumătate de oră înainte să o servesc la masă. Ideal ar fi să nu o mai congelaţi, ci să o serviţi direct după ce o scoateţi din maşină. După gustul meu atunci este ideal de cremoasă şi potrivit de rece chiar şi pentru copii.

  • Se pun stafidele la înmuiat în 100 ml de apă şi o sticluţă de esenţă de rom. Ideal ar fi să le puneţi tot cu o seară înainte, sau măcar cu 2-3 ore. Cu cât stau mai mult în rom, cu atât mai umflate şi mai aromate vor fi.
  • Se pune laptele la încălzit. Nu trebuie să ajungă la punctul de fierbere, ci doar să fie fierbinte.
  • Cât timp se încălzeşte laptele, se bat gălbenuşurile şi ouăle întregi cu un praf de sare, zahărul şi zahărul Burbon până se albesc şi devin ca o cremă omogenă (e bine ca la pasul ăsta să folosiţi o crăticioară de inox încăpătoare pentru că apoi o vom pune pe foc)
  • Se toarnă laptele fierbinte în fir subţire peste ouă, amestecând continuu (eu am folosit mixerul la viteză mică).
  • Întreaga compoziţie se pune pe foc mic şi se amestecă tot timpul, până când simţiţi că s-a îngroşat şi a început să rămână pe lingură. La început va face spumă, nu vă speriaţi, e bine aşa.
  • Lăsăm compoziţia să se răcească, apoi adăugăm smântâna, 1 sticluţă de esenţă de rom (sau mai puţin, depinde de gust) şi omogenizăm. Dăm amestecul la frigider pentru 3-4 ore.
  • Se toarnă amestecul în cuva maşinii de îngheţată şi se lasă cam 30 de minute să se malaxeze pentru a nu face cristale de gheaţă. În acest timp puneţi la scurs stafidele şi le adăugaţi în cuvă cu 1 minut înainte să opriţi maşina, ca să nu se zdrobească.
  • O maşină de făcut îngheţată e o investiție tare utilă, dar dacă totuși nu aveți una, atunci turnaţi compoziţia într-un vas care va merge la congelator.
  • Scoateţi caserola din jumătate în jumătate de oră şi mixaţi îngheţata pentru a împiedica formarea cristalelor de gheaţă. Această operaţiune trebuie repetată de cel puţin 3 ori ca să obţineţi o îngheţată cremoasă. După ultima mixare, adăugaţi stafidele scurse şi daţi din nou la congelator până la servire.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!