Dacă folosiţi crap proaspăt, întreg, trebuie să îl curăţaţi de solzi şi să îl evsiceraţi. Dacă folosiţi fileuri sau rondele, trebuiesc spălate şi eventual căutaţi să îndepărtaţi oasele, dacă mai sunt. Pentru operaţiunea asta eu folosesc o pensetă.
Condimentaţi peştele cu sare şi piper după gust, apoi lăsaţi-l puţin deoparte cât ne ocupăm de sos.
Roşiile le opărim 2-3 minute într-o cratiţă cu apă clocotită, apoi le trecem imediat într-un vas cu apă rece. Facem acest lucru ca să le putem decoji mai uşor. Dacă nu e vară şi folosiţi roşii din conserve, desigur, treceţi peste acest pas.
Tăiaţi ardeiul gras fâşii subţiri, ceapa, ardeiul iute şi usturoiul trebuiesc tocate mărunt şi le căliţi pe toate 8-10 minute până când se înmoaie puţin ardeiul.
Adăugaţi roşiile decojite tăiate cuburi, zahărul, puţin cimbru uscat şi potriviţi sosul de sare şi piper. Lăsaţi-l pe foc doar până începe să fiarbă.
Ungeţi cu putin ulei o tavă care va merge la cuptor, aşezaţi peştele şi turnaţi sosul de roşii deasupra. Puneţi din loc în loc câteva crenguţe de rozmarin şi felii de lămâie şi daţi tava la cuptor. Cuptorul trebuie să fie dinainte încins la 180 de grade.
Este gata cam în 30 de minute, când sosul a scăzut şi furculiţa intră uşor în peşte. Puteţi să îl mai lăsaţi încă puţin la cuptor până când peştele se rumeneşte cât de mult vă place, dar cu atenţie să nu scadă prea mult sosul.
Se serveşte cald, musai cu mămăliguţă lângă el.