Se cerne făina, se adaugă zahărul pudră şi un praf de sare, apoi untul cât mai rece tăiat cubuleţe şi gălbenuşul de ou. Se amestecă toate la robot sau şi mai simplu cu o furculiţă până se obţine un aluat nisipos cu bulgăraşi mici de unt.
Ca să se lege aluatul şi să devină elastic, adăugaţi o lingură, maxim două de apă rece şi continuaţi să amestecaţi până aluatul începe să se lege. Apoi, cu mâna, îi daţi rapid o formă de bilă.
Înfăşuraţi aluatul în folie alimentară şi lăsaţi-l să se odihnească la frigider cel puţin o jumătate de oră.
Întindeţi aluatul cu sucitorul căutând să obţineţi o foaie ceva mai groasă de jumătate de centimetru şi puţin mai mare decât forma de tartă pe care doriţi să o folosiţi.
Aşezaţi aluatul în formă, şi treceţi cu sucitorul peste marginile formei pentru a îndepărta excesul. La fel de bine le puteţi tăia şi cu un cuţit dacă vi se pare mai comod.
Pentru că aluatul conţine unt, nu se va lipi, aşa că nu este nevoie să ungeţi forma sau să folosiţi hârtie de copt.
Înţepaţi aluatul din loc în loc cu furculiţa, aşezati peste el o foaie de copt şi câteva boabe de fasole, sau orez pentru a împiedica creşterea aluatului la cuptor.
Cuptorul trebuie încins la 175 de grade. Coaceţi aluatul timp de 15 minute, timp necesar pentru a forma o crustă, apoi adăugaţi umplutura dorită. Dacă am pune fructele sau crema peste aluatul necopt, acesta s-ar înmuia şi nu s-ar mai coace aşa cum trebuie.
Scoateţi aluatul din cuptor, adăugaţi fructele sau umplutura dorită şi mai coaceţi la aceeaşi temperatură încă 30-35 de minute.