Go Back
Blat de tort din pandişpan
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 2 votes

Blat de tort din pandişpan

Preparare10 minutes
Gătire40 minutes
Timp total50 minutes
Categorie: Cum se face?

Ingrediente

pentru o formă cu diametrul de 26 cm

Mod de preparare

  • Incingeti cuptorul la 170 de grade și pregătiți o formă de tort care va merge la cuptor. O puteți tapeta cu hârtie de copt, caz în care la final forma va fi și mai ușor de spălat, dar veți avea un pic de furcă cu dezlipirea hârtiei de pe blat și eventual și cu îndreptarea marginilor. A doua variantă, cea pe care o prefer eu, este să ungeți forma cu putin ulei, presărați putină făină și scuturați forma în asa fel încât făina să se lipească atât pe fundul formei, cât și pe pereți. Îndepărtați excesul de făină pentru că altfel se va arde și va da un gust amar blatului.
  • Cerneți făina. Recunosc că uneori, când ma grăbesc mai sar peste acest pas, dar să știți că este un pas important dacă vrem să obținem un blat fin și aerat, iar diferența de vede la final.
  • Urmează cel mai important pas în reușita unui blat de tort: se bat foarte bine albușurile cu un praf de sare până când își măresc volumul, devin spumă fermă, care își păstrează forma și nu mai cade de pe teluri. Eu la blaturile de tort sau prăjituri, folosesc întotdeauna mixerul de mână. Nu aș reuși să bat la fel de bine albușurile cu telul în formă de pară, dar dacă voi vă descurcați cu el, e ok.
  • Adăugați pe rând cele 6 linguri de zahăr și continuați să bateți până când spuma devine din nou fermă, lucioasă, iar zahărul este complet dizolvat.
  • Adăugați gălbenușurile, toate odată, semințele păstăii de vanilie sau pudra de vanilie și mai amestecați foarte puțin cu mixerul, doar cât să le încorporați, nu mai mult.
  • Turnați în ploaie făina cernută peste spuma de ouă și amestecați cu o spatulă încet, cu mișcări de jos în sus, până o incorporați pe toată. Nu folosiți mixerul la acest pas, pentru că nu vrem să iasă aerul deja încorporat în albușuri. Tocmai de aceea mișcările trebuie să fie ușoare, pe verticală și nu circulare așa cum poate avem tendința să amestecăm.
  • Turnați compoziția în tava pregătită și introduceți tava în partea din mijloc a cuptorului. Blatul e gata cam în 40-45 de minute. Nu deschideți cuptorul în primele 30 de minute, pentru că riscați să se lase. E gata când devine auriu și are tendința să se dezlipească singur de margini. Pentru mai multă siguranță, faceți testul cu scobitoarea.
  • Scoateți blatul din formă (ajutați-vă de lama unui cuțit dacă s-a prins de margini) și lăsați-l la răcit pe un grătar.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!