Go Back
+ servings
dovlecei umpluti cu cuscus si legume
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Dovlecei umpluţi cu cuscus şi legume

Preparare25 minutes
Gătire30 minutes
Timp total55 minutes
Categorie: Feluri de baza
Porții: 1 ora 5 min

Ingrediente

  • pentru 6 portii
  • 3 dovlecei mari
  • 100 g de cuscus daca tineti post, cautati cuscus fara ou
  • 1 morcov
  • 1 ceap
  • 1 felie mica de telina sau radacina de patrunjel
  • 100 ml de ulei
  • 150 ml de supă strecurata de legume se poate inlocui cu apa daca nu aveti
  • 250 ml rosii tocate
  • marar proaspat sau uscat
  • sare piper dupa gust
  • smantana sau iaurt pentru servit opţional

Mod de preparare

  • Dovleceii se taie in doua jumatati, ca pentru reteta de dovlecei umpluti cu orez si se scobesc in interior folosind o lingurita. Nu aruncati miezul! Poate fi folosit la o ciorba sau se poate congela pentru mai tarziu.
  • Morcovul, ceapa si telina se dau pe razatoare, apoi se calesc 5-6 minute in uleiul incins impreuna cu cuscus-ul.
  • Se adauga supa de legume si 50 ml de rosii tocate si se lasa la foc mic, amestecand din cand in cand pana cand cuscusul este pe jumatate fiert.
  • Se potriveste gustul de sare si piper, se adauga mararul tocat si se umplu dovleceii cu amestecul de cuscus si legume. Nu presati amestecul cu lingurita! Cuscus-ul trebuie sa aiba loc sa se mai umfle putin si in cuptor.
  • Asezati dovleceii in picioare, unul langa altul intr-o cratita mai inalta care va merge la cuptor.
  • Faceti un sos din restul de rosii tocate, 150 ml de apa, o lingura de ulei, sare si piper dupa gust. Turnati sosul in cratita, peste dovlecei.
  • Bagati cratita in cuptorul incins la 180 de grade. Din cand in cand deschideti cuptorul si turnati cate o lingura de sos peste fiecare dovlecel ca sa hidratati cuscus-ul de deasupra, care are tendinta sa se usuce. Sunt gata cand cuscusul e bine umflat si moale, iar dovleceii incep sa se rumeneasca.
  • Sunt buni si calzi, dar si reci, iar daca nu tineti post, pot fi serviti optional cu smantana sau iaurt.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!