100gde cuscusdaca tineti post, cautati cuscus fara ou
1morcov
1ceap
1felie mica de telinasau radacina de patrunjel
100mlde ulei
150mlde supă strecurata de legumese poate inlocui cu apa daca nu aveti
250mlrosii tocate
marar proaspat sau uscat
sarepiper dupa gust
smantana sau iaurt pentru servitopţional
Mod de preparare
Dovleceii se taie in doua jumatati, ca pentru reteta de dovlecei umpluti cu orez si se scobesc in interior folosind o lingurita. Nu aruncati miezul! Poate fi folosit la o ciorba sau se poate congela pentru mai tarziu.
Morcovul, ceapa si telina se dau pe razatoare, apoi se calesc 5-6 minute in uleiul incins impreuna cu cuscus-ul.
Se adauga supa de legume si 50 ml de rosii tocate si se lasa la foc mic, amestecand din cand in cand pana cand cuscusul este pe jumatate fiert.
Se potriveste gustul de sare si piper, se adauga mararul tocat si se umplu dovleceii cu amestecul de cuscus si legume. Nu presati amestecul cu lingurita! Cuscus-ul trebuie sa aiba loc sa se mai umfle putin si in cuptor.
Asezati dovleceii in picioare, unul langa altul intr-o cratita mai inalta care va merge la cuptor.
Faceti un sos din restul de rosii tocate, 150 ml de apa, o lingura de ulei, sare si piper dupa gust. Turnati sosul in cratita, peste dovlecei.
Bagati cratita in cuptorul incins la 180 de grade. Din cand in cand deschideti cuptorul si turnati cate o lingura de sos peste fiecare dovlecel ca sa hidratati cuscus-ul de deasupra, care are tendinta sa se usuce. Sunt gata cand cuscusul e bine umflat si moale, iar dovleceii incep sa se rumeneasca.
Sunt buni si calzi, dar si reci, iar daca nu tineti post, pot fi serviti optional cu smantana sau iaurt.