Go Back
Tort cu cremă de lămâie şi ciocolată albă
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Tort cu cremă de lămâie şi ciocolată albă

Categorie: Deserturi

Ingrediente

blatul - pentru o formă de 26 cm

  • 6 ouă separat albuşuri şi gălbenuşuri
  • 6 linguri de zahăr vanilat
  • 6 linguri de făină
  • coaja rasă de la o jumătate de lămâie
  • un praf de sare

siropul

  • 250 ml de apă
  • 5 linguri de zahăr
  • coaja rasă de la o jumătate de lămâie

umplutura

    pentru lemon curd (cremă de lămâie):

    • coaja şi sucul de la 3 lămâi
    • 3 ouă
    • 150 g zahăr tos
    • 70 g de unt

    separat:

    • 600 g de smântână grasă pentru frişcă
    • 4 linguri de zahăr pudră vanilat
    • două plicuri de întăritor de frişcă se poate înlocui cu două linguriţe de amidon alimentar
    • 70 g ciocolată albă

    Mod de preparare

    blatul

    • Se bat spumă tare cele 6 albușuri împreună cu un praf de sare până când spuma nu mai cade de pe teluri. Eu de obicei folosesc un mixer de mână pentru operaţiunea asta, dar e ok si dacă vă descurcaţi cu telul în formă de pară.
    • Se adaugă pe rând 6 linguri de zahăr și se bat în continuare albuşurile împreună cu zahărul până când spuma de întăreşte din nou.
    • Se adaugă gălbenuşurile pe rând şi se omogenizează amestecând uşor cu un tel de mână.
    • Se adaugă făina și coaja rasă de lămâie şi se amestecă cu mișcări ușoare, de jos în sus pana când făina este încorporată uniform.
    • Se toarnă compoziţia într-o formă unsă cu unt şi tapetată cu făină sau cu hârtie de copt.
    • Se coace blatul în cuptorul încins la 180 de grade pentru 35-40 de minute. Faceţi testul cu scobitoarea ca să vă asiguraţi că este bine copt.
    • Se scoate blatul din formă şi se lasă să se răcească foarte bine înainte de a-l felia. Evental faceţi blatul cu o seară înainte de a face tortul. A doua zi blatul se va felia mai uşor şi mai frumos.
    • Când este complet rece, feliaţi blatul pe orizontală în 3 straturi egale.

    siropul

    • Se pune apa la fiert împreună cu zahărul şi se lasă până când siropul se îngroaşă şi începe să scadă.
    • Se adaugă coaja rasă de lămâie şi se lasă să se aromatizeze acoperit cu un capac.
    • După ce se răceşte, înainte de folosire, siropul se strecoară.

    umplutura

    • Începem prin a face crema de lămâie. Am detaliat pas cu pas cum se face în reţeta de lemon curd.
    • Separat, se bate smântâna cu mixerul la viteză mică timp de aprox. 5 minute, apoi se adaugă plicurile de întăritor şi cele 4 linguri de zahăr pudră vanilat.
    • Se bate în continuare la viteză mare, pânâ când frişca se întăreşte şi îşi păstreaza forma. Nu bateţi mai mult de atât pentru că riscaţi să se transforme în unt. Un sfert din cantitatea de frişcă o păstrăm pentru ornat.
    • Amestecăm frişca cu crema de lămâie şi o lăsăm la frigider cel puţin o oră înainte de a ne apuca să montăm tortul. Dacă vă grăbiţi, lăsaţi-o 20-25 de minute la congelator.

    asamblarea

    • Se însiropează unul din blaturi cu ⅓ din sirop, se adaugă ⅓ din umplutură şi se presară cu bucăţele de ciocolată albă. Se continuă în acest fel până la ultimul blat.
    • Se îmbracă tortul în crema rămasă, şi se ornează cu frişca păstrată deoparte şi cu ciocolată rasă.
    • Se lasă tortul la frigider cel puţin 2-3 ore înainte de a-l servi pentru a se întări crema şi a se îmbina aromele.
    Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!