Maţele le spălăm bine în mai multe ape, apoi le lăsăm să stea în apă rece în care am pus 2-3 linguri de oţet, în timp ce noi ne ocupăm de carne.
Carnea spălată şi tăiată în bucăţi potrivite, o dăm prin maşina de tocat sau la robotul de bucătărie. Desigur, o puteţi toca şi la măcelărie şi în acest caz aţi scăpat de o muncă în plus. Nu vă recomand să o cumpăraţi gata tocată pentru că nu se ştie ce şi cum a fost tocat acolo. E de preferat să vă alegeţi voi bucăţile de carne şi să rugaţi măcelarul să le toace sub ochii voştri. Doar aşa vă puteţi asigura că aveţi carne proaspătă şi de calitate.
Adăugăm condimentele peste carnea tocată, usturoiul trecut prin presă, apa şi frământăm energic până când condimentele s-au distribuit uniform şi avem o compoziţie omogenă, pufoasă, ușor lipicioasă și bine legată.
Scurgem maţele de apă şi le punem pe accesoriul de umplut cârnaţii de la maşina de tocat sau de la robot.
Umplem maţele destul de lejer, nici prea îndesate, dar nici prea goale. La final, formăm cârnaţii răsucind maţele din 10 în 10 cm.
Pe măsură ce le umplem, înțepăm mațele cu un ac pentru a elimina golurile de aer care ar face cârnații să plesnească.
Răsuciți mațele umplute din loc în loc pentru a forma cârnați atât de lungi cât vă plac.
Punem cârnaţii la uscat într-o cămară răcoroasă, sau pe balcon pentru 2-3 zile, apoi sunt gata de consum.
Dacă doriți să îi congelați, puteți forma pungi cu câte 6-8 cârnați care se vor păstra foarte bine timp de 4-6 luni.