Go Back
+ servings
carnati de casa
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Cârnaţi de casă din carne amestec, porc și vită

O reţetă tradiţională de cârnaţi de casă din carne amestec, deosebit de gustoşi şi aromaţi, perfecţi pentru o masă de sărbătoare în familie.
Preparare2 hours
la zvântat2 days
Timp total2 days 2 hours
Categorie: Feluri de baza
Cuisine: Romaneasca
Porții: 50
Calories: 343kcal

Ingrediente

  • 3 kg de pulpă de porc
  • 800 g de slănină
  • 2 kg carne de vită
  • 500 ml de apă rece puteţi înlocui cu supă vegetală sau de carne
  • 150 g usturoi românesc
  • 75 g sare
  • 50 g piper negru măcinat proaspăt
  • 10 m maţe de porc

opțional, după gust, mai puteți pune și alte condimente:

  • cimbru uscat
  • boia de ardei
  • semințe de chimen
  • fenicul
  • coriandru

Mod de preparare

  • Maţele le spălăm bine în mai multe ape, apoi le lăsăm să stea în apă rece în care am pus 2-3 linguri de oţet, în timp ce noi ne ocupăm de carne.
  • Carnea spălată şi tăiată în bucăţi potrivite, o dăm prin maşina de tocat sau la robotul de bucătărie. Desigur, o puteţi toca şi la măcelărie şi în acest caz aţi scăpat de o muncă în plus. Nu vă recomand să o cumpăraţi gata tocată pentru că nu se ştie ce şi cum a fost tocat acolo. E de preferat să vă alegeţi voi bucăţile de carne şi să rugaţi măcelarul să le toace sub ochii voştri. Doar aşa vă puteţi asigura că aveţi carne proaspătă şi de calitate.
  • Adăugăm condimentele peste carnea tocată, usturoiul trecut prin presă, apa şi frământăm energic până când condimentele s-au distribuit uniform şi avem o compoziţie omogenă, pufoasă, ușor lipicioasă și bine legată.
  • Scurgem maţele de apă şi le punem pe accesoriul de umplut cârnaţii de la maşina de tocat sau de la robot.
  • Umplem maţele destul de lejer, nici prea îndesate, dar nici prea goale. La final, formăm cârnaţii răsucind maţele din 10 în 10 cm.
  • Pe măsură ce le umplem, înțepăm mațele cu un ac pentru a elimina golurile de aer care ar face cârnații să plesnească.
  • Răsuciți mațele umplute din loc în loc pentru a forma cârnați atât de lungi cât vă plac.
  • Punem cârnaţii la uscat într-o cămară răcoroasă, sau pe balcon pentru 2-3 zile, apoi sunt gata de consum.
  • Dacă doriți să îi congelați, puteți forma pungi cu câte 6-8 cârnați care se vor păstra foarte bine timp de 4-6 luni.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 343kcal | Carbohidrați: 1g | Proteine: 20g | Grăsimi: 28g | Colesterol: 84mg | Fibre: 1g | Zahăr: 1g