Înainte sa ne apucăm de lucru, preîncălzim cuptorul la 200 de grade.
Se cerne făina împreună cu bicarbonatul, apoi se amestecă cu sarea şi cu seminţele şi se pun toate într-un castron încăpator.
Se face o gropiţă în făină, unde se toarnă iaurtul sau laptele bătut.
Se amestecă cu o lingură de lemn, încorporând puţin câte puţin făina până când veţi obţine un aluat moale, dar omogen.
Presăraţi blatul de lucru cu puţină făină şi răsturnati aluatul format. Frământaţi-l puţin, cam 1 minut, până devine mai legat şi reuşiţi să îi daţi o formă rotundă, ca de pâine.
Mutaţi pâinea într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Crestaţi-o deasupra în formă de cruce, folosind un cuţit bine ascuţit.
Bagaţi tava la cuptor pentru 40-45 de minute, până când este frumos rumenită şi a format o coajă groasă şi tare.
Scoateţi pâinea pe un grătar metalic sau de lemn, rupeţi-o "ţărăneşte" în 3-4 bucăţi şi lăsaţi-o să se răcească...dacă aveţi răbdare.