Go Back
salata cu vinete si ardei copti
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 3 votes

Salată cu vinete şi ardei copţi

Categorie: Feluri de baza

Ingrediente

  • 1 kg de vinete
  • 5 buc. ardei kapia sau ardei gras de preferat roşu
  • 1 ceapa mică sau ½ dintr-una mare eu am avut o ceapă roşie mică de tot
  • 1 căţel de usturoi
  • 50 ml de ulei de măsline extravirgin
  • 1 linguriţă de zeamă de lămâie
  • sare piper după gust

Mod de preparare

  • Se coc vinetele şi ardeii aşa cum o faceţi de obicei. Cel mai bine ar fi la jar de lemne, dar dacă nu aveţi posibilitatea asta, orice suprafaţă încinsă e la fel de bună: grill, flacăra de la aragaz, tava cuptorului, etc.
  • Când vinetele s-au copt, se curăţă de coajă şi se aşează pe un fund de lemn înclinat să se scurgă şi să se răcească. Apoi se toacă folosind un instrument de lemn sau plastic ca să nu se înnegrească.
  • Turnaţi uleiul în fir subţire peste vinete şi frecaţi continuu până se încorporează toată cantitatea. La final adăugaţi o linguriţă de zeamă de lămâie şi potriviţi de sare.
  • Ardeii copţi se aşează într-un castron, se presară cu sare şi se lasă acoperiţi cu un capac până se răcesc de tot. Apoi vor fi foarte uşor de curăţat şi de tăiat. Mie îmi place să-i văd şi să le simt textura, aşa că i-am tăiat fâşii, dar dacă doriţi o salata mai omogenă, îi puteţi toca la fel de mărunt cum aţi tocat vinetele.
  • Tocaţi cât mai mărunt ceapa şi daţi usturoiul prin presă.
  • Adăugaţi fâşiile de ardei, ceapa şi usturoiul peste vinetele frecate cu ulei şi amestecaţi. După preferinţă, pentru un gust mai picant, puteţi adăuga şi puţin piper.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!