Coaceţi vinetele aşa cum o faceţi de obicei. Cele mai bune sunt cele coapte la grătar şi jar de lemne. Dar dacă locuiţi la bloc şi nu se poate, atunci sunt bune oricum, fie coapte pe aragaz, sau în cuptor.
Curăţaţi vinetele de coajă imediat cum le luaţi de pe grătar şi lăsaţi-le să se scurgă pe un fund de lemn înclinat. După ce s-au scurs şi s-au răcorit, le tocaţi mărunt un cuţit de plastic sau de lemn.
Frecaţi vinetele cu cele 3 linguri de ulei turnate în fir subţire, folosind o lingură de lemn, sau ca să fie mai uşor puteţi folosi mixerul de mână. Adăugaţi usturoiul zdrobit şi trecut prin presă, apoi iaurtul şi potriviţi gustul de sare.
La final adăugaţi parmezanul ras şi omogenizaţi.
Dacă va place combinaţia, puteţi adăuga pe ici, pe colo şi câteva frunzuliţe de mentă proaspătă, rupte mărunt cu mâna pentru că sunt prea fragede să le tăiaţi cu cuţitul.
Serviţi cu pâine proaspătă sau prăjită, de preferat pâine neagră sau de secară pentru a vă bucura de un gust mai intens.