Go Back
Tarta cu vanilie şi căpşuni
Tipărește rețeta
0 from 0 votes

Tartă cu vanilie, căpşuni şi flori de salcâm

Categorie: Deserturi

Ingrediente

blatul

  • 150 g unt rece
  • 300 g făină
  • 1 gălbenuş de ou
  • 80 g zahăr pudră
  • 1 vârf de cuţit de sare
  • 2-3 linguri de apă rece

crema de vanilie

pentru ornat

  • 300 g căpşuni proaspete
  • o mână plină de flori proaspete de salcâm

Mod de preparare

blatul

  • untul rece, tăiat cubuleţe se amestecă cu făina, zahărul pudră şi sarea
  • se amestecă cu o furculiţă până când aluatul devine nisipos
  • se adaugă 2-3 linguri de apă rece şi se amestecă în continuare până când aluatul începe să se lege şi devine moale, cât să putem forma o bilă
  • se înfăşoară aluatul în folie alimentară şi se dă la rece pentru cel puţin 30 de minute
  • se presară făină pe blatul de lucru, se întinde aluatul cu sucitorul, dându-i o formă rotundă până la o grosime de 3-4 mm
  • se aşează aluatul în forma de tartă şi se taie cu un cuţit marginile ce depăşesc tava
  • se înţeapă aluatul cu furculiţa din loc în loc, se aşează deasupra o foaie de copt cu boabe de fasole care au rolul de împiedica aluatul să crească la cuptor
  • cuptorul trebuie să fie încins la 175 de grade. Se coace blatul pentru 35 de minute, timp în care ne ocupăm de cremă
  • Tarta cu vanilie şi căpşuni

crema

  • într-o oală cu fund gros se amestecă bine ouăle bătute cu zahărul
  • se adaugă amidonul și esența de vanilie și se încorporează în compoziția de mai sus
  • se toarnă laptele rece în fir subțire amestecând cu telul în formă de pară ca să se omogenizeze compoziția
  • se pune oala pe foc și se amestecă continuu cu o lingură de lemn să nu se lipească de fund
  • când crema s-a îngroșat se dă deoparte și se adaugă untul
  • amestecăm până se topește untul și turnăm crema caldă peste blatul de tartă scos din cuptor, apoi le lăsăm la răcit înainte de a decora tarta

ornarea

  • se taie căpşunile feliuțe și se așează circular, în straturi pe marginea tartei
  • florile de salcâm se presară peste tartă sau se înfing în crema de vanilie
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!