Cam cu 10 minute înainte să scoateți merele din cuptor, trebuie să începeți să vă ocupați de blatul de pandișpan.
Separați ouăle. Peste albușuri puneți un praf de sare și mixați până când devin spumă fermă.
Turnați zahărul și mixați din nou până când zahărul se dizolvă și albușurile se întăresc din nou.
Adăugați gălbenușurile peste spuma de albușuri, apoi coaja rasă de lămâie și extractul de vanilie.
Mixați scurt și ușor doar cât să omogenizați compoziția.
Cerneți făina peste amestecul din castron, apoi o încorporați cu un tel de mână, cu mișcări ușoare, de jos în sus ca să nu scoateți aerul înglobat în ouă.
Scoateți merele din cuptor. Nu stingeți cuptorul! Puneți peste mere cele 30 g de unt cuburi și presărați scorțișoara.
Turnați aluatul de pandișpan, nivelați și dați din nou tava la cuptor pentru încă 30 de minute. Faceți testul cu scobitoarea ca să vă asigurați că blatul este bine copt.
Cât timp cratița este încă fierbinte, treceți cu lama unui cuțit de jur împrejurul tortului ca să desprindeți blatul de pereții tăvii.
Puneți un platou potrivit peste cratiță și răsturnați tortul pe platou cu o mișcare rapidă și hotărâtă.
Dacă cumva au mai rămas bucăți de mere lipite de cratiță, luați-le cu o lingură și așezați-le la locul lor pentru ca tortul să aibă un aspect frumos.
Deși se poate servi imediat, eu vă recomand să lăsați tortul să se răcească înainte să îl feliați. Tortul este mult mai bun când este rece și după ce toate aromele au avut timp să se așeze.