Go Back
+ servings
ciocolata de casa in foi de napolitana
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 3 votes

Ciocolată de casă în foi de napolitană

Rețeta de ciocolată de casă în foi de napolitană, o variantă mai elegantă a batonului copilăriei, perfectă pentru mese festive.
Preparare15 minutes
Gătire5 minutes
Timp total20 minutes
Categorie: Deserturi
Cuisine: Romaneasca
Porții: 20
Calories: 274kcal

Ingrediente

  • 500 g lapte praf
  • 80 g cacao am folosit cacao neagră cu 20% unt de cacao
  • ¼ linguriță de sare
  • 150 g de unt cu 82% grăsime rece
  • 300 g zahăr
  • 100 g arahide coapte, nesărate
  • 40 ml rom Stroh
  • 150 ml de apă
  • 1 foaie mare de napolitană, aprox. 30x40 cm tăiată în două 2

Mod de preparare

  • Într-un castron cerneți laptele praf, pudra de cacao și sarea. Amestecați cu o spatulă să omogenizați amestecul.
    lapte praf si cacao cernuta in castron
  • Într-o crăticioară puneți: zahărul, apa și untul tăiat cuburi. Puneți crăticioara pe foc mediu-mic și după ce untul se topește iar amestecul ajunge la punctul de fierbere, reduceți focul și fierbeți un minut.
    sirop de zahar si cuburi de unt la topit in cratita
  • Lăsați siropul să se răcorească timp de 5-7 minute, dar amestecați din când în când să nu facă pojghiță deasupra.
    sirop de zahar pentru ciocolata de casa
  • Turnați siropul în castron, peste laptele praf amestecat cu cacao. Adăugați acum romul și arahidele întregi sau mărunțite grosier din cuțit.
    pasta pentru ciocolata de casa cu arahide
  • Amestecați cu o spatulă până când nu se mai văd urme de lapte praf sau cacao uscată și obțineți o pastă densă și omogenă. De acum trebuie să vă mișcați rapid pentru că pasta de ciocolată se răcește și devine greu de întins.
    pasta de lapte praf si cacao pentru ciocolata de casa
  • Tăiați în 2 jumătăți pe lungime o foaie de napolitană. Aveți nevoie de 2 bucăți de aprox. 30x20 cm. Puneți pasta de ciocolată peste o jumătate de foaie și o întindeți uniform cu dosul unei linguri. Ca să meargă mai ușor, umeziți lingura în apă.
    ciocolata de casa pe foaie de napoliatana
  • Peste stratul de ciocolată așezați cealaltă foaie de napolitană, apoi puneți un fund de lemn și peste acesta o greutate care să preseze ciocolata. Lăsați-o la presat, pe blatul din bucătărie pentru 30 de minute.
    ciocolata de casa in foi de napolitana la presat
  • Ambalați ciocolata în folie alimentară și dați-o la frigider pentru cel puțin 8 ore, apoi o puteți tăia.
    ciocolata de casa in foi de napolitana ambalata in folie alimentara

Video

Notă

  • Cerneți laptele praf și pudra de cacao printr-o sită deasă. Ambele au tendința să formeze aglomerări și nu ne dorim o ciocolată de casă cu cocoloașe.
  • Asiurați-vă că ați amestecat foarte bine laptele praf și pudra de cacao pentru a obține o compoziție omogenă.
  • Raportul dintre lichide și ingredientele uscate este important în această rețetă. Dacă nu folosiți rom, ci alte arome solide, de exemplu zahăr vanilat Bourbon sau extracte concentrate din care puneți foarte puțin, adăugați în plus la sirop 40 ml de apă!
  • Foile de napolitană au de obicei ambalaj transparent, așa că unitați-vă puțin la ele și încercați să alegeți foi cât mai groase și mai rezistente. Dacă sunt prea subțiri, se vor crăpa ușor când întindeți pasta de ciocolată care este destul de densă.
  • Asigurați-vă că întindeți foarte bine pasta de ciocolată astfel încât să nu rămână goluri de aer în compoziție.
  • Respectați timpul de răcire, altfel nu veți putea tăia frumos ciocolata.
  • Dacă vreți să renunțați la foile de napolitană, turnați ciocolata într-o tavă de aprox. 20x20 cm tapetată cu hârtie de copt și o presați foarte bine cu dosul unei linguri ca să o puteți întinde uniform.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 274kcal | Carbohidrați: 28g | Proteine: 9g | Grăsimi: 16g | Colesterol: 40mg | Fibre: 2g | Zahăr: 25g | Vitamina A: 421IU | Calciu: 240mg