Go Back
+ servings
dovlecei umpluti
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 2 votes

Dovlecei umpluţi cu orez

Preparare30 minutes
Gătire1 hour
Timp total1 hour 30 minutes
Categorie: Feluri de baza
Porții: 1 ora 30 min

Ingrediente

  • 3 dovlecei mari
  • ½ cană de orez
  • 1 morcov mare
  • 1 ceapă mare
  • 3-4 roşii bine coapte sau o conservă de roşii tocate
  • ulei sare, piper
  • mărar sau pătrunjel după preferinţă

Mod de preparare

  • Spălăm dovleceii, îi curăţăm de coajă şi îi tăiem jumătăţi. Îi scobim la interior, iar miezul obţinut în niciun caz nu îl aruncăm! E foarte bun la o ciorbă. Dacă nu aveţi nicio ciorbă în program, puneţi miezul într-o pungă şi băgaţi-l la congelator. O să vă prindă bine ;)
  • Ceapa şi morcovul tocate mărunt se călesc câteva minute în ulei, până când ceapa devine sticloasă şi îşi dezvoltă aroma. Orezul spălat în 2-3 ape se adaugă peste ceapă, se căleşte şi el 1-2 minute, apoi adăugăm ½ de cană de apă şi amestecăm până când orezul începe să se umfle şi zeama scade.
  • Adăugăm sucul de roşii, potrivim de sare şi piper după gust şi lăsăm compoziţia să se răcorească puţin.
  • Umplem dovleceii cu compoziţia de mai sus, dar fără să presăm, deoarece orezul trebuie să aibă loc să se mai umfle la fiert. Tăiem căpăcele din roşii şi punem deasupra fiecărui dovlecel. Dacă nu aveţi roşii pentru căpăcele, atunci pur şi simplu, tăvăliţi capătul dovlecelului prin puţină făină. În felul acesta compoziţia nu va mai curge la fiert.
  • Aşezăm dovleceii unul lângă altul într-o cratiţă mai înaltă. Pregătim un sos din roşii tocate, puţin ulei, apă, sare şi piper, pe care îl turnăm în cratiţă să cuprindă bine dovleceii.
  • Dăm la cuptor pentru 45 de minute, apoi stingem focul şi mai lăsăm dovleceii în cuptor încă 15 minute.
  • Presărăm cu mărar sau pătrunjel tocat şi asta-i tot. Dacă nu ţinem post, îi putem servi cu smântână sau iaurt gras.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!