Go Back
+ servings
Găluște cu prune pe farfurie
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Găluşte cu prune

Aceste găluște cu prune sunt un desert tradițional românesc. Prunele delicioase sunt învelite într-un aluat de cartofi și acoperite cu pesmet de pâine dulce.
Preparare30 minutes
Gătire30 minutes
Timp total1 hour
Categorie: Deserturi
Cuisine: Romaneasca
Porții: 12
Calories: 315kcal

Ingrediente

Aluat

  • 1 kg cartofi albi
  • 5 ouă
  • 300 g făină
  • sare
  • 1 lingură ulei

Umplutura

  • ½ kg prune mici

La exterior

  • 250 g pesmet
  • 2 linguri zahăr
  • 50 g unt
  • 1 linguriţă scorţişoară

Mod de preparare

  • Se pun cartofii la fiert cu tot cu coajă. Când sunt fierţi se zdrobesc bine, ca pentru piure. Eu prefer să folosesc mixerul ca să obţin un aluat cât mai fin.
  • După ce se mai răcoresc puţin cartofii, adăugăm ouăle bătute, făina și sarea. Frământăm până când obţinem un aluat lipicios, dar bine închegat.
  • Presăram făină pe blatul de lucru şi împărţim aluatul în 12 părţi  egale.
  • Punem o oală cu apă la fiert, în care am adăugat puţină sare. Oala trebuie să fie suficient de mare încât să putem fierbe 3-4 găluşte odată. Când apa începe să fiarbă, adăugați o lingură de ulei.
  • Prunele se curăţă de sâmburi. Dacă sunt mai mari, le tăiați jumătăți.
  • Se pune câte o prună în fiecare bucată de aluat şi se răsuceşte în palmele pudrate cu făină până când obținem o bilă bine închisă pe toate părţile.
  • Când apa din oală începe să clocotească, adăugăm găluştile şi dăm focul la mic. Nu amestecăm cu lingura în oală pentru că găluştile sunt foarte fragile şi se vor rupe. E suficient să mişcam din când în când oala, să nu rămână vreo găluşcă lipită.
  • Într-o tigaie adâncă, punem untul la topit, adăugăm zahărul, scorţişoara şi pesmetul. Lăsăm pe foc amestecând din când în când, până ce zahărul se caramelizează, iar pesmetul se rumeneşte cât ne place de mult.
  • Găluştile se ridică singure la suprafaţă după aproximativ 10 minute, când sunt gata fierte. Le scoatem cu o spumieră, le scurgem bine de apă şi le tăvălim prin pesmetul rumen şi aromat.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 315kcal | Carbohidrați: 54g | Proteine: 10g | Grăsimi: 7g | Colesterol: 77mg | Fibre: 4g | Zahăr: 7g | Vitamina A: 349IU | Calciu: 66mg