Go Back
Tort Amaretti cu cremă de nuci și ness
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Tort Amaretti cu cremă de nuci și ness

Preparare30 minutes
Gătire20 minutes
Timp total50 minutes
Categorie: Desert

Ingrediente

blatul - formă rotundă de 18 cm

  • 3 ouă
  • 60 g zahăr
  • 90 g făină tip 000
  • 20 g cacao
  • un praf de sare

crema de nuci și ness

  • 500 g mascarpone
  • 200 ml smântână pentru frișcă min. 30% grăsime
  • 150 g miez de nucă măcinat
  • 3 linguri ness cu granlație fină
  • 100 g zahăr pudră (sau după gust)

sirop

  • 200 ml apă
  • 100 g zahăr
  • 2 linguri Amaretto

decor – opțional

  • 200 ml smântână pentru frișcă min. 30% grăsime
  • 40 g zahăr pudră
  • 1 și ½ lingurițe de ness
  • migdale sau nuci tocate grosier
  • pricomigdale
  • decor de ciocolată sau ciocolată rasă

Mod de preparare

blatul

  • Aprindem cuptorul la 180 de grade și tapetăm cu hârtie de copt o formă de tort.
  • Mixăm ouăle împreună cu zahărul timp de cel puțin 7 minute până îşi triplează volumul.
  • Încorporăm făina cernută împreună cu sarea şi pudra de cacao.
  • Coacem blatul până devine ferm şi trece testul scobitorii (aprox. 20 de minute).
  • Lăsăm blatul să se răcească complet înainte de a-l felia.

siropul și crema de nuci cu ness

  • Punem apa la fiert împreună cu zahărul. Lăsăm să fiarbă până se leagă ca un sirop.
  • Lăsăm siropul să se răcească (între timp ne putem ocupa de cremă), apoi adăugăm Amaretto.
  • Batem smântâna până se întărește și devine o frișcă fermă, care nu cade de pe teluri.
  • Amestecăm mascarpone cu frișca, zahărul pudră, nessul și nucile măcinate.

asamblare și decor

  • Batem smântâna împreună cu zahărul vanilat și o transformăm în frișcă. La final adăugăm ½ de linguriță de ness și omogenizăm.
  • Împărțim crema de mascarpone cu nuci în 3 părți egale și feliem blatul în trei straturi pe orizontală.
  • Punem unul din blaturi pe un platou potrivit ca mărime, îl însiropăm ușor, iar peste el punem o treime din cremă.
  • Procedăm la fel și cu celelalte blaturi și restul de cremă.
  • Îmbrăcăm tortul de jur împrejur cu decor de ciocolată sau ciocolată rasă.
  • Deasupra, peste ultimul strat de cremă presărăm o linguriță de nes, apoi decorăm cu frișca pregătită mai sus, pricomigdale și câteva migdale tocate grosier.
  • Lăsați tortul să stea la frigider cel puțin 4 ore înainte de servire.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!