Într-un vas potrivit ca mărime puneți vinul, cu apa plată, sare, piper, zahăr, cimbru, rozmarin și frunza de dafin. Amestecați puțin să se dizolve sarea și zahărul.
Curățați ceapa de primul rând de frunze, spălați-o puțin, apoi o tăiați jumătăți pe orizontală.
Puneți ceapa în vas, cu partea tăiată în jos, astfel încât marinada să poată pătrunde printre rondelele de ceapă.
Acoperiți vasul cu o folie alimentară și lăsați-l la rece pentru 12 ore.
Aprindeți cuptorul la 180 de grade, întoarceți ceapa cu partea tăiată în sus, puneți câte o lingură de marinadă pe fiecare jumătate de ceapă, apoi câte un cubuleț de unt. Presărați sare și piper după gust.
Dați vasul la cuptor pentru aproximativ o oră, până când ceapa este moale dacă o înțepați cu furculița și e frumos rumenită. Din când în când deschideți cuptorul și mai stropiți ceapa cu sosul din tavă.
Serviți ceapa marinată de preferat caldă, drept garnitură lângă o friptură sau alături de un piure cremos de cartofi. Înainte de servire, îndepărtați foile exterioare.