Într-un vas, sau în bolul robotului, amestecați uleiul de măsline, apa călduță și zahărul
Adăugați făina amestecată cu drojdia uscată și spre final, sarea.
Frământați la mână sau la robot, cam 10 minute, apoi acoperiți vasul și lăsați aluatul să dospească timp de 30 de minute.
Puneți hârtie de copt sau ungeți cu ulei o tavă potrivită ca mărime.
Aprindeți cuptorul la 220 de grade. Cuptorul trebuie să fie bine încins când băgăm focaccia.
Răsturnați aluatul în tavă și cu mâinile puțin unse cu ulei, începeți să îl aplatizați ușor cu palmele, din aproape în aproape până când îl întindeți uniform, în toată tava.
Faceți din loc în loc gropițe cu degetul în aluat, apoi acoperiți tava cu folie alimentară sau cu o pungă de plastic și lăsați aluatul să mai dospească încă 15 minute, timp în care vă pregătiți ingredientele pentru topping.
Stropiți cu ulei de măsline. Îl puteți folosi pe cel din conservă, dacă v-a mai rămas. Puneți ingredientele pentru topping peste aluat și dați tava la cuptor pentru 15 minute.
Focaccia e bună și caldă, dar și rece.