Go Back
+ servings
Pastrav la cuptor pe pat de ceapa
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Păstrăv la cuptor pe pat de ceapă și cartofi

Preparare30 minutes
Gătire30 minutes
Timp total1 hour
Categorie: Feluri de baza
Porții: 4

Ingrediente

  • 2 buc păstrăvi mari (aprox. 600 g/buc)
  • 6-7 buc ceapă albă uscată (aprox. 700 g)
  • 2 buc ardei gras (de preferat roșu)
  • 2 căței de usturoi
  • 4-5 cartofi
  • 60 ml ulei
  • 150 ml sos de roșii (suc de roșii cu pulpă)
  • 100 ml vin alb sau roze
  • sare, piper, cimbru uscat - după gust
  • sucul de la ½ de lămâie
  • pătrunjel proaspăt pentru servit

Mod de preparare

  • Tăiați ceapa și ardeiul gras și căliți-le 5-6 minute în uleiul încins, amestecând continuu până se înmoaie și ceapa devine ușor sticloasă. 
  • Condimentați cu sare, piper și cimbru uscat după gust. Turnați vinul și lăsați ceapa să fiarbă cam 10 minute, apoi puneți sucul de roșii, amestecați și stingeți focul.
  • Aprindeți  cuptorul la 180 de grade și ungeți cu ulei o tavă potrivită ca mărime.
  • Curățați cartofii, tăiați-i rondele, presărați cu sare, piper și cimbru și așezați rondelele pe fundul tăvii.
  • Turnați ceapa călită peste rondele de cartofi.
  • Stropiți păstrăvul cu sucul de lămâie și condimentați-l cu sare, piper și cimbru, apoi puneți-l în tavă peste stratul de ceapă.
  • Acoperiți tava cu folie de aluminiu (sau cu hârtie de copt) și dați-o la cuptor pentru 20 de minute. 
  • După acest timp, încercați cu o furculiță să vedeți dacă sunt gata cartofii. Dacă nu sunt gata, acoperiți la loc cu folia de aluminiu și mai lăsați tava la cuptor încă 10-15 minute. 
  • Când cartofii sunt pătrunși, îndepărtați folia de aluminiu, și mai lăsați tava la cuptor încă 10 minute să se rumenească puțin păstrăvul.
  • Serviți mâncarea cât e caldă, presărată cu pătrunjel proaspăt tocat.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!