Curățați legumele și tăiați-le în bucăți potrivite, apoi puneți-le la fiert în aproximativ 1,5 litri de apă cu puțină sare.
Cât timp fierb legumele, tăiați șunca de pui fâșii subțiri și puneți-o într-o tigaie în care ați pus în prealabil câteva picături de ulei. Lăsați șunca să se prăjească foarte bine, amestecând continuu până o vedeți rumenită pe toate părțile și a devenit crocantă.
Când toate legumele sunt fierte, adăugați năutul scurs de lichidul din conservă și lăsați supa să mai dea câteva clocote.
Puneți legumele și boabele de năut în blender, iar supa în care au fiert o păstrați deoparte.
Pasați legumele până devin o cremă fină și omogenă.
Puneți sare și piper după gust și subțiați crema de legume cât de mult vă place, adăugând puțin câte puțin din supa în care au fiert legumele, până ajungeți la consistența dorită.
Adăugați ulei de măsline și suc de lămâie cât de mult vă place și omogenizați.
Serviți supa cremă de năut caldă sau rece, presărată cu paprika, semințe de chimen și pătrunjel proaspăt tocat, adăugând generos fâșii de șunculiță crocantă și crutoane aromate făcute din pâine (rețeta aici)