Go Back
+ servings
Chifteluțe de post în sos de roșii
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
0 from 0 votes

Chifteluțe de post în sos de roșii aromat

Preparare20 mins
Gătire30 mins
Timp total50 mins
Categorie: Feluri de baza, Retete de post
Porții: 4 porții

Ingrediente

pentru chifteluțe

  • 250 g năut boabe uscat
  • 2 cepe mijlocii
  • 1 cartof alb, mare
  • 2-3 căței de usturoi
  • pătrunjel proaspăt
  • 1 lingură de făină, la nevoie
  • 1/2 linguriță chimen măcinat
  • sare și piper după gust
  • ulei pentru prăjit

pentru sosul de roșii

  • 500 g roșii cu pulpă din conservă
  • 1 lingură pastă de ardei kapia (opțional)
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 3 căței de usturoi
  • 1 frunză de dafin
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • fulgi de chili
  • sare și piper

în plus

  • pătrunjel proaspăt pentru servit

Mod de preparare

Pentru chifteluțe

  • Puneți năutul la înmuiat pentru cel puțin 12 ore (de exemplu de seara până dimineața)
  • Scurgeți bine năutul de apă, curățați și tăiați cartoful și puneți-le în blender sau robot împreună cu toate celelalte ingrediente din listă și mixați până obțineți o pastă fină și omogenă.
  • Luați puțină pastă și modelați-o în palme. Dacă nu reușiți să formați o chifteluță care să își păstreze forma, atunci e semn că trebuie să adăugați o lingură de făină care să lege mai bine compoziția.
  • Prăjiți chifteluțele în ulei încins, întorcându-le pe ambele părți pentru a se prăji uniform. Când sunt gata, scoateți chifteluțele pe un prosop de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
  • Dacă optați pentru varianta de a coace chifteluțele la cuptor, așezați-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și dați-la la cuptorul încins în prealabil la 180 de grade. Coaceți chifteluțele timp de 20 de minute, apoi le întoarceți pe partea cealaltă și le mai coaceți încă 10 minute.
  • Veți obține în jur de 26-28 chifteluțe. Eu am păstrat o parte din ele așa, uscate, pentru a le avea a doua zi la micul dejun. Doar jumătate din chifteluțele prăjite le-am făcut cu sos. Dacă doriți să le faceți pe toate cu sos, va trebui să dublați ingredientele de la sosul de roșii.

Pentru sosul de roșii aromat

  • Zdrobiți usturoiul, apoi căliți-l 1 minut în uleiul de măsline împreună cu fulgii de chili.
  • Adăugați pasta de ardei și amestecați să se desfacă în tigaie. Săriți peste acest pas dacă nu folosiți pasta de ardei.
  • Turnați sucul de roșii, adăugați condimentele și lăsați sosul la foc mic, să dea câteva clocote.
  • Adăugați chifteluțele și lăsați-le maxim 10 minute pe foc, întorcându-le pe ambele părți că să împrumute din aroma sosului de roșii.
  • Serviți chifteluțele cu sos de roșii cât sunt calde, presărate cu pătrunjel proaspăt tocat mărunt. Puteți pune alături un piure de cartofi, o garnitură de orez, sau le puteți servi simple, doar lângă o salată cu ceapă verde și ridichi.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!