Go Back
+ servings
Placinta cu peste
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 2 votes

Plăcintă cu pește în aluat fraged de casă

Preparare1 hour
Gătire45 minutes
Timp total1 hour 45 minutes
Categorie: Rețete cu peşte
Porții: 8 porții

Ingrediente

aluatul

umplutura

  • 550 g file de pește (eu am avut crap)
  • 200 ml vin alb
  • 600 ml apă
  • cimbru proaspăt sau uscat, frunze de dafin, piper boabe
  • 1 ceapă mijlocie
  • 3 căței de usturoi
  • 2 linguri de ulei
  • 50 g orez
  • 1 roșie cărnoasă, tăiată cubulețe
  • sare și piper măcinat, după gust
  • 1 ou pentru uns plăcinta deasupra
  • semințe de chimen sau susan negru - opțional, pentru decor

Mod de preparare

  • Tăiați untul cuburi și amestecați-l cu brânza de vaci bine scursă, făină, turmeric (opţional) şi sare. Nu frământaţi prea mult, ci doar până obțineți o bilă de aluat care își păstrează forma. Este foarte bine dacă în aluat mai rămân și bucățele întregi de unt, acestea vor da frăgezime.
  • Înveliţi bila de aluat în folie alimentară şi daţi-o la frigider pentru cel puţin 3 ore. Cu cât stă mai mult la rece, cu atât va creşte mai frumos la copt şi se va desface în fâşii, datorită fermenților din brânza de vaci.
  • Într-o crăticioară încăpătoare, puneți la fiert cam 600 ml de apă, vinul alb, o frunză de dafin, cimbru și câteva boabe de piper. Când apa fierbe puneți peștele și lăsați-l să fiarbă doar 5-7 minute, nu mai mult.
  • Scoateți peștele pe o farfurie și lăsați-l să se răcească. Nu aruncați supa în care a fiert, folosiți-o la orez!
  • Între timp căliți ceapa în 2 linguri de ulei și fierbeți orezul în apa în care a fiert peștele.
  • Mărunțiți peștele cu degetele și verificați să nu fi rămas vreun os ascuns în carne.
  • Amestecați peștele mărunțit cu ceapa călită, orezul și cuburile de roșie. Condimentați cu sare, piper măcinat și cimbru după gust. Dacă compoziția vi se pare prea uscată, adăugați 2-3 linguri de supă de pește, sau de vin alb sau chiar apă.
  • Aprindeți cuptorul la 190 de grade și pregătiți o formă cu diametrul de 20 cm. Eu am folosit o tigaie de fontă. Nu este nevoie să ungeți tava deoarece aluatul are mult unt.
  • Scoateți aluatul din frigider și împărțiți-l în două jumătăți.
  • Presărați blatul de lucru cu faină și întindeți cu sucitorul o foaie puțin mai mare în diametru decât forma în care veți coace plăcinta. Așezați foaia în formă, în așa fel încât să îmbrace și marginile.
  • Puneți umplutura peste foaia de aluat, nivelați.
  • Întindeți a doua foaie de aluat și așezați-o peste umplutură. Decupați marginile și împingeți-le de jur împrejurul formei cu lama unui cuțit, în așa fel încât să le întoarceți către interiorul formei.
  • Înțepați foaia de aluat din loc în loc cu o furculiță, pentru ca umplutura să poată respira la copt.
  • Ungeți plăcinta cu un ou bătut, presărați semințele de chimen sau susan negru și dați plăcinta la cuptor pentru aproximativ 45 de minute sau până când aluatul este frumos rumenit deaupra.
  • Lăsați plăcinta să se răcorească 10-15 minute în tavă, apoi, folosindu-vă de 2 palete mai late, o scoateți cu atenție pe un platou.
  • Plăcinta cu pește este ideală la prânz sau cină, se poate lua la pachet sau în drumeție și se servește atât caldă cât și rece.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!