Go Back
+ servings
mancare de dovlecei cu orez
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 27 votes

Mâncare de dovlecei cu orez

Mâncare de dovlecei cu orez, o mâncare de vară, gata imediat, hrănitoare și sățioasă. Cum se face tocana de dovlecei cu orez. Mâncăruri de vară, ieftine și bune.
Preparare10 minutes
Gătire30 minutes
Timp total40 minutes
Categorie: Retete de post
Cuisine: Romaneasca
Porții: 6 porții
Calories: 140kcal

Ingrediente

  • 850 g dovlecei 2 dovlecei mijlocii
  • 1 ceapă
  • ½ ardei gras
  • 80 g orez alb, cu bob rotund
  • 30 ml ulei
  • 500 g roșii proaspete sau 220 ml suc concentrat de roșii, cu pulpa
  • sare și piper după gust
  • 1 frunză de dafin
  • mărar sau pătrunjel proaspăt

Mod de preparare

  • Curățați dovleceii de coajă doar dacă aceasta nu este sănătoasă și prezintă pete sau urme de lovire.
    dovlecel curatat de coaja
  • Tăiați dovleceii cuburi nu foarte mici, de aprox 2 cm.
    dovlecel taiat cubulete
  • Dacă folosiți roșii proaspete, de vară, e suficient să le tăiați cuburi. Dease,emea, tăiați mărunt ceapa uscată și ardeiul gras.
  • Într-o tigaie sau cratiță încăpătoare, puneți uleiul să se încingă și căliți la început ceapa și ardeiul gras până când se înmoaie puțin și ceapa devine ușor translucidă.
    ceapa si ardei gras calite in ulei
  • Puneți în tigaie orezul clătit în 2-3 ape și amestecați de câteva ori să ca nu se lipească.
  • Adăugați puțin câte puțină apă și amestecați. În total apa ar trebui să adăugăti aprox. 220-240 ml apă, dar asta depinde și de tipul de orez folosit.
    apa adaugata in cratitia
  • Adăugați dovleceii tăiați cuburi, completați cu apă. Cantitatea de apă trebuie să fie cam de trei ori cantitatea de orez.
    cuburi de dovlecei puse in cratita
  • Condimentați cu sare, piper, și frunze de dafin după gust, completați cu puțină apă, dacă mai este nevoie și amestecați.
    adaugare condimente
  • Lăsați mâncarea să fiarbă pe foc mediu spre mic, acoperită cu capac pentru aprox. 15 minute. Amestecați din când în când.
    gatire mancare de dovlecei cu orez sub capac
  • Când orezul este aproape fiert, iar dovleceii s-au înmuiat, puneți roșiile tăiate cuburi (sau sucul de roșii cu pulpă), amestecați și lăsați mâncarea încă 10 minute la foc mic, cu capac.
    cuburi de rosii puse in mancarea de dovlecei
  • Serviți mâncarea de dovlecei cu orez caldă sau rece, presărată cu pătrunjel sau mărar proaspăt.
    Mâncare de dovlecei cu orez_cu marar
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 140kcal | Carbohidrați: 21g | Proteine: 4g | Grăsimi: 5g | Fibre: 3g | Zahăr: 7g | Vitamina A: 1288IU | Calciu: 40mg