Coaceți ardeii pe jar sau pe plită. Presărați-i cu sare și lăsați-i acoperiți cu un capac pentru a fi mai ușor de curățat. După ce s-au răcit, îi curățați de coajă și îi tăiați cubulețe mici.
Puneți peștele la fiert în apă cu sare și oțet doar cât să îl depășească. Când carnea începe să se desprindă de pe oase, stingeți focul, scoateți peștele și lăsați-l să se răcorească puțin ca să îl puteți alege bine de toate oscioarele. Folosiți o pensetă de bucătărie, vă ușurează mult munca.
Tăiați (sau rupeți) peștele în bucăți nu mai mari de 1 cm. Dacă preferați, îl puteți da prin mașina de tocat, dar mie îmi place să simt bucățile de pește în zacuscă.
Tocați mărunt ceapa și morcovul și puneți-le la călit în ulei. După ce s-a înmuiat ceapa, adăugați puțină apă (sau puțin din supa în care a fiert peștele) și lăsați legumele să fiarbă înnăbușit.
Peste legumele înnăbușite, puneți ardeii copți tocați cât de mărunt vă place. Îi puteți trece și prin mașina de tocat.
Adăugați sucul de roșii, sare, piper, frunze de dafin și cimbru uscat, după gust. Amestecați și lăsați zacusca să dea câteva clocote și să se lege. Dacă e nevoie, mai adăugați puțină apă sau supă de pește. Atenție, supa conține oțet, să nu faceți zacusca prea acră!
Când sosul este suficient de legat, puneți bucățile de pește, amestecați, lăsați să mai dea câteva clocote și stingeți focul.
Turnați zacusca în borcane. Folosiți o pâlnie cu gura largă, prin care să poată trece cu ușurință bucățile de pește. Înfiletați bine capacele.
Înveliți borcanele în ziare și sterilizați-le la bain marie timp de 30 de minute din momentul în care începe să fiarbă apa.
Scoateți borcanele din apă cât sunt fierbinți și lăsați-le să se răcească lent, acoperite cu o pătură groasă până a doua zi.
Dacă este corect preparată și sterilizată, zacusca de pește se păstrează perfect în cămară chiar și un an de zile.