Punem laptele la fiert împreună cu apa, untul, zahărul şi puţină sare. Când laptele începe să se umfle iar untul este complet topit, dăm focul la mic şi turnăm făina, toată deodată amestecând continuu cu telul de mână.
Continuăm apoi să amestecăm cu o lingură de lemn până când aluatul se leagă şi nu se mai lipeşte de pereţii vasului. Se observă cum ies aburi din aluat, semn că se elimină umiditatea, iar aluatul se usucă. Pe fundul cratiţei va ramâne o peliculă albă.
Dăm cratiţa deoparte şi lăsăm aluatul să se răcească.
Aprindem cuptorul la 210 grade şi să punem hârtie de copt în tava aragazului.
Mixăm aluatul rece cu un mixer de mână şi adăugăm primul ou întreg. Aluatul va fi nisipos deocamdată. După ce primul ou este bine încorporat îl adăugăm pe al doilea. Aluatul va începe să se lege şi să se relaxeze.
Al treilea ou îl spargem într-un castron şi îl batem cu furculiţa. Adăugăm din al treilea ou cu o lingură puţin câte puţin, până simţim că avem un aluat cremos, dar care nu curge, elastic şi care îşi păstrează forma. Dacă mai rămâne ou bătut, e foarte bine, vom unge choux-urile cu el.
Punem aluatul într-un poş cu dui larg sau stelat și formăm choux-urile lăsând spațiu suficient între ele pentru că vor mai crește în cuptor.
Opțional: Ungem choux-urile cu oul bătut rămas (sau batem un alt ou dacă nu ne-a mai rămas) și presărăm fulgii de migdale
Băgăm tava în cuptorul încins, în partea de sus, unde temperatura este mai mare. Coacem choux-urile timp de 20 de minute la 210 grade. Atenţie, nu trebuie să deschidem deloc cuptorul în acest timp!
După cele 20 de minute, deschidem cuptorul, înţepăm choux-urile cu o scobitoare, coborâm tava la mijlocul cuptorului şi reducem temperatura la 180 de grade. Coacem în continuare încă 20 de minute.
Choux-urile trebuie să fie puţin rumene, lucioase, uşoare şi să se desprindă singure de pe hârtia de copt.
Lăsăm choux-urile să se răcească pe un grătar apoi le tăiem în jumătăţi pe orizontală.