Go Back
+ servings
Choux a la creme cu ciocolată și nuci
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Choux a la creme cu ciocolată și nuci

Preparare10 mins
Gătire50 mins
Așteptare15 mins
Timp total1 hr 15 mins
Categorie: Deserturi
Porții: 15 choux

Ingrediente

choux

  • 70 ml lapte cu 3.5% grăsime
  • 100 ml apă plată
  • 70 g unt cu 82% grăsime, tăiat cubulețe
  • 1 linguriță rasă de zahăr tos
  • 90 g făină (de preferat făină de pâine, tip 650 sau cu conținut mare de proteine)
  • un praf de sare
  • câțiva fulgi de migdale - opțional

crema de ciocolată cu nuci

  • 400 g smântână pentru frișcă cu min. 30% grăsime
  • 200 g ciocolată neagră
  • 2 lingurițe rom, lichior, coniac, etc
  • 100 g miez de nucă rumenit și mărunțit

în plus - pentru decor

  • 20 g ciocolată pentru topit
  • 1 linguriță miez de nucă rumenit și mărunțit

Mod de preparare

choux

  • Punem laptele la fiert împreună cu apa, untul, zahărul şi puţină sare. Când laptele începe să se umfle iar untul este complet topit, dăm focul la mic şi turnăm făina, toată deodată amestecând continuu cu telul de mână.
  • Continuăm apoi să amestecăm cu o lingură de lemn până când aluatul se leagă şi nu se mai lipeşte de pereţii vasului. Se observă cum ies aburi din aluat, semn că se elimină umiditatea, iar aluatul se usucă. Pe fundul cratiţei va ramâne o peliculă albă.
  • Dăm cratiţa deoparte şi lăsăm aluatul să se răcească.
  • Aprindem cuptorul la 210 grade şi să punem hârtie de copt în tava aragazului.
  • Mixăm aluatul rece cu un mixer de mână şi adăugăm primul ou întreg. Aluatul va fi nisipos deocamdată. După ce primul ou este bine încorporat îl adăugăm pe al doilea. Aluatul va începe să se lege şi să se relaxeze.
  • Al treilea ou îl spargem într-un castron şi îl batem cu furculiţa. Adăugăm din al treilea ou cu o lingură puţin câte puţin, până simţim că avem un aluat cremos, dar care nu curge, elastic şi care îşi păstrează forma. Dacă mai rămâne ou bătut, e foarte bine, vom unge choux-urile cu el.
  • Punem aluatul într-un poş cu dui larg sau stelat și formăm choux-urile lăsând spațiu suficient între ele pentru că vor mai crește în cuptor.
  • Opțional: Ungem choux-urile cu oul bătut rămas (sau batem un alt ou dacă nu ne-a mai rămas) și presărăm fulgii de migdale

  • Băgăm tava în cuptorul încins, în partea de sus, unde temperatura este mai mare. Coacem choux-urile timp de 20 de minute la 210 grade. Atenţie, nu trebuie să deschidem deloc cuptorul în acest timp!
  • După cele 20 de minute, deschidem cuptorul, înţepăm choux-urile cu o scobitoare, coborâm tava la mijlocul cuptorului şi reducem temperatura la 180 de grade. Coacem în continuare încă 20 de minute.
  • Choux-urile trebuie să fie puţin rumene, lucioase, uşoare şi să se desprindă singure de pe hârtia de copt.
  • Lăsăm choux-urile să se răcească pe un grătar apoi le tăiem în jumătăţi pe orizontală.

crema de ciocolată și nuci

  • Puneți miezul de nucă într-o tigaie și rumeniți-l câteva minute amestecând continuu să nu se ardă și să devină amar.
  • Mărunţiţi nucile, de preferat tocându-le cu cuţitul. Puteţi încerca si la tocătorul electric, dar cu atenţie să nu le transformaţi în făină.
  • Mărunţiți ciocolata cu un cuţit.

  • Puneți smântâna la încălzit. Când e fierbinte (dar atenţie, nu trebuie să fiarbă!!) o dați deoparte de pe foc şi imediat adăugăți ciocolata mărunţită, toată odată. Nu amestecați deloc, ci lăsați ciocolata să se topească încet în contact cu smântâna fierbinte. În 10-15 minute ar trebui să fie gata. Amestecați cu telul să se omogenizeze crema şi verificați dacă toată ciocolata este topită.

  • Când amestecul de smântână şi ciocolată s-a răcit, adăugați romul sau coniacul, amestecați puţin, apoi dați vasul la frigider pentru cel putin 3 ore.

  • Scoateți crema din frigider şi o mixați timp de 5-7 minute până se relaxează şi devine fină şi maleabilă.

  • Adăugaţi în cremă miezul de nuci mărunțit şi omogenizaţi.

asamblare și decor

  • Umpleți choux-urile doar cu 3-4 ore înainte de a le servi.

  • Puneți pe fiecare capac de choux cam 1/2 de linguriță de ciocolată topită și presărați miez de nucă mărunțit.

Notă

Cojile de eclere și choux-uri se înmoaie foarte repede în contact cu orice cremă, de aceea trebuiesc umplute doar înainte de servire cu 2-4 ore. 
Umpleți doar atâtea choux-uri câte doriți să serviți. Restul cojilor, se pot păstra:
  • la congelator (până la 2 luni)
  • într-o pungă de plastic la frigider (2-3 zile)
  • într-o cutie de carton într-un loc răcoros (cămară) (5-6 zile) – în acest caz e bine să le tăiați pe orizontală înainte de a le pune în cutie pentru că se vor întări și vor deveni greu de secționat ulterior. Nu vă faceți probleme, se înmoaie imediat după ce le umpleți cu cremă.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!