Go Back
+ servings
Pâine trio de măsline cu lămâie și busuioc
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Pâine trio de măsline cu lămâie și busuioc

Categorie: Paine de casa
Porții: 2 pâini

Ingrediente

Preferment - pornind de la maia cu 100% hidratare

  • 130 g făină integrală (am folosit T80 de la Moara cu Pietre)
  • 30 g maia cu 100% hidratare
  • 100 g apă filtrată (sau plată)

aluat final

  • 550 g făină integrală (am folosit T80 de la Moara cu Pietre)
  • 240 g făină spelta (am avut spelta integrală tot de la Moara cu Pietre)
  • 540 g apă filtrată (sau plată)
  • 260 g din prefermentul de mai sus
  • 14 g sare de mare fără iod (am avut de la Sanovita)
  • 250 g amestec de măsline cântărite fără sâmburi - Kalamata, verzi și negre
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 2-3 vârfuri de busuioc proaspăt (sau 2 lingurițe de busuioc uscat)

Mod de preparare

prefermentul - se pregătește cu 12 ore înainte

  • Cântăriți maiaua, adăugați apa și amestecați să se dizolve, apoi încorporați făina. Acoperiți și lăsați prefermentul să crească,

aluatul

  • Amestecați făinurile din lista de ingrediente cu apa și lăsați la autoliză pentru 40 de minute.
  • Amestecați făina hidratată în apă cu prefermentul și sarea și începeți să frământați la mână sau la robot. Eu am folosit robotul.
  • Spre finalul frământării adăugați coaja rasă de lămâie, busuiocul și măslinele și frământați mai delicat, ca să nu le zdrobiți.
  • Prima dospire durează 2h:30 min, timp în care faceți 2 împăturiri la intervale egale de timp (tehnica stretch and fold - vezi la finalul rețetei cum se face)
  • Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină. Divizați aluatul în două părți, dați forma dorită pâinilor și așezați-le în banetoane.
  • Acoperiți banetoanele cu folie (sau le introduceți în pungi de plastic) și dați-le la rece pentru cel puțin 8 ore, ideal pentru 12 ore.
  • Cu o oră înainte să coaceţi pâinile, le scoateţi din frigider şi le lăsaţi la temperatura camerei.
  • Tot atunci, aprindeţi cuptorul la temperatura maximă (240-250 de grade) şi puneţi pe fundul cuptorului o tavă metalica în care aţi turnat cam 500 ml de apă.
  • Răsturnaţi pâinile în tava tapetată cu hârtie de copt, crestaţi-le cu o lamă şi băgaţi-le în cuptorul plin de aburi pentru 15 minute.
  • După 15 minute deschideţi foarte repede uşa cuptorului și scoateţi tava cu apă.
  • Reduceţi temperatura la 220 de grade și coaceti pâinile în continuare încă 30-35 de minute.
  • Stingeţi focul, deschideţi uşa cuptorului şi mai lăsaţi pâinile în cuptor încă 5 minute, apoi le scoateţi pe un grătar şi le lăsaţi să se răcească complet înainte de a le tăia.

Notă

Dacă doriți, sau dacă știți că nu vă ajută prea bine cuptorul, puteți coace pâinile pe rând, într-o oală cu capac. 
Oala trebuie în prealabil încinsă bine, odată cu cuptorul. 
Dacă coaceți pâinea în oală cu capac, nu mai aveți nevoie de tava cu apă pentru abur, dar după 15 minute trebuie să deschideți cuptorul și să îndepărtați capacul. Apoi reduceți temperatura la 220 de grade și continuați coacerea încă 30 de minute.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!