Go Back
+ servings
Prune marinate cu usturoi
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 9 votes

Prune marinate cu usturoi

Preparare20 minutes
Gătire30 minutes
Timp total50 minutes
Categorie: Din camara / Cum se face?
Porții: 3 borcane de 800g

Ingrediente

  • 1 kg prune cărnoase, bine coapte, dar nu moi
  • 2-3 căpățâni de usturoi
  • 200 g zahăr
  • 120 ml oțet de 9 grade
  • 850 ml apă
  • 10 g sare neiodată
  • condimente: frunze de dafin, boabe de piper, ienibahar, cuișoare, scorțișoară

Mod de preparare

  • Înainte să ne apucăm de treabă, borcanele și capacele lor trebuiesc sterilizate foarte bine.
    Vezi cum se procedează la finalul postării.
  • Spălați prunele, tăiați-le pe jumătate și scoateți sâmburii.
  • În locul sâmburilor introduceți câte un cățel de usturoi (sau o jumătate dacă sunt prea mari).
  • Așezați prunele în borcane cât de ergonomic reușiți, dar fără să le îndesați prea tare.
  • Într-o crăticioară puneți apa, oțetul, zahărul, sarea și condimente după gustul fiecăruia. Eu am pus piper, coriandru, dafin și cuișoare. Nu puneți prea multe cuișoare! Acestea au o aromă foarte puternică.
  • Lăsați saramura de mai sus pe foc până ajunge la temperatura de fierbere. Îndepărtați frunza de dafin și cuișoarele. Dacă ajung în borcane, vor da un gust amar.
  • Cu borcanele așezate într-o tavă, începeți să turnați saramura peste prune. Lichidul trebuie să acopere bine prunele.
  • Înfiletați capacele și verificați să nu curgă.
  • Încingeți cuptorul la 120 grade (la minim la cuptoarele pe gaz) și introduceți tava cu borcanele în cuptor pentru 30 de minute.
  • Stingeți cuptorul, dar nu deschideți ușa! Lăsați borcanele cu prune marinate să se răcească lent, în cuptor timp de câteva ore. Dacă totuși, aveți nevoie de cuptor în acest timp, mutați borcanele într-un loc ferit de curent și acoperiți-le bine cu un pled sau o pătură groasă.
  • Nu uitați să etichetați borcanele pentru a nu le confunda cineva cu cele de compot! :)
  • Păstrați borcanele cu prune marinate într-o cămară răcoroasă și aveți răbdare timp de cel puțin 2 săptămâni până să deschideți primul borcan.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!