Spălați borcanele și capacele. Așezați-le într-o tavă si băgați tava în cuptorul rece. Aprindeți cuptorul la 150 de grade și lăsați borcanele să se sterilizeze timp de 15 de minute.
Tăiați vinetele felii groase de 1 cm și presărați-le cu sare grunjoasă pe ambele părți. Lăsați-le așa 30 de minute, apoi tamponați-le cu un prosop de hârtie pentru a îndepărta excesul de apă.
Frigeți feliile de vinete pe ambele părți, pe un grill de teflon, sau într-o tigaie.
Între timp puneți sucul de roșii la fiert împreună cu cimbrul, piperul și sarea neiodată. Tot acum adăugați și ardeiul iute curățat de semințe și tăiat în două pe lung. Înainte să turnați sucul de roșii în borcane, ardeiul iute va trebui îndepărtat.
Scoateți tava cu borcane din cuptor. Puneți câte o lingură de suc de roșii în fiecare borcan, apoi începeți să puneți felii de vinete. Între felii puneți usturoi tocat mărunt și frunze e busuioc.
Pe măsură ce adăugati felii de vinete în borcan, turnați și suc de roșii, pentru a fi siguri că nu rămân felii lipite și că sucul intră bine printre vinete.
Înfiletați capacele și verificați să nu curgă.
Încingeți cuptorul la 120 grade (la minim la cuptoarele pe gaz) și introduceți tava cu borcanele în cuptor pentru 30 de minute.
Puteți steriliza borcanele și prin fierbere la bain marie, dacă vă e mai ușor așa.
Stingeți cuptorul, dar nu deschideți ușa! Lăsați borcanele cu vinete marinate să se răcească lent, în cuptor timp de câteva ore. Dacă totuși, aveți nevoie de cuptor în acest timp, mutați borcanele într-un loc ferit de curent și acoperiți-le bine cu un pled sau o pătură groasă.
Păstrați borcanele cu vinete în suc de roșii într-o cămară răcoroasă.