Go Back
+ servings
Vinete la borcan pentru iarna
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
0 from 0 votes

Vinete la borcan pentru iarnă - în sos de roșii, usturoi și busuioc

Preparare30 mins
Gătire30 mins
Timp total1 hr
Categorie: Din camara / Cum se face?
Porții: 3 borcane

Ingrediente

  • 3 vinete mari
  • sare grunjoasă pentru presărat peste vinete
  • 500 ml suc de roșii (să nu fie foarte gros pentru că va intra greu printre feliile de vinete)
  • 4-5 căței de usturoi
  • 1 ardei iute (opțional)
  • frunze de busuioc proaspăt
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 1 linguriță rasă sare neiodată
  • 1 linguriță boabe de piper

Mod de preparare

  • Spălați borcanele și capacele. Așezați-le într-o tavă si băgați tava în cuptorul rece. Aprindeți cuptorul la 150 de grade și lăsați borcanele să se sterilizeze timp de 20 de minute. Setați un timer să sune, să nu cumva să uitați de ele! Deschideți ușa cuptorului și lăsați borcanele să se răcească lent.
  • Tăiați vinetele felii groase de 1 cm și presărați-le cu sare grunjoasă pe ambele părți. Lăsați-le așa 30 de minute, apoi tamponați-le cu un prosop de hârtie pentru a îndepărta excesul de apă.
  • Frigeți feliile de vinete pe ambele părți, pe un grill de teflon, sau într-o tigaie.
  • Între timp puneți sucul de roșii la fiert împreună cu cimbrul, piperul și sarea neiodată. Tot acum adăugați și ardeiul iute curățat de semințe și tăiat în două pe lung. Înainte să turnați sucul de roșii în borcane, ardeiul iute va trebui îndepărtat.
  • Scoateți tava cu borcane din cuptor. Puneți câte o lingură de suc de roșii în fiecare borcan, apoi începeți să puneți felii de vinete. Între felii puneți usturoi tocat mărunt și frunze e busuioc.
  • Pe măsură ce adăugati felii de vinete în borcan, turnați și suc de roșii, pentru a fi siguri că nu rămân felii lipite și că sucul intră bine printre vinete.
  • Înfiletați capacele și verificați să nu curgă.
  • Încingeți cuptorul la 120 grade (la minim la cuptoarele pe gaz) și introduceți tava cu borcanele în cuptor pentru 30 de minute.

    Puteți steriliza borcanele și prin fierbere la bain marie, dacă vă e mai ușor așa.
  • Stingeți cuptorul, dar nu deschideți ușa! Lăsați borcanele cu vinete marinate să se răcească lent, în cuptor timp de câteva ore. Dacă totuși, aveți nevoie de cuptor în acest timp, mutați borcanele într-un loc ferit de curent și acoperiți-le bine cu un pled sau o pătură groasă.
  • Păstrați borcanele cu vinete în suc de roșii într-o cămară răcoroasă.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!