Puneți 40 g de zahăr la caramelizat în cratița în care veți face prăjitura. Aveți grijă ca zahărul să nu se ardă și să nu înceapă să fumege pentru că va deveni amar. Zahărul corect caramelizat trebuie să aibă o culoare brun-auriu, omogenă. Rotiți cratița în așa fel încât zahărul caramelizat să acopere uniform fundul acesteia.
Lăsați cratița cu zahărul deoparte cât timp spălați prunele și le scoateți sâmburii.
Tot acum este momentul să aprindeți cuptorul la 180 de grade.
Din cele 100 g de unt rece tăiați cubulețe cam 50 g și puneți-le peste zahărul caramelizat, apoi începeți să puneți prunele, în 2 straturi unele peste altele, așa cum vă încap.Peste prune puneți și restul de unt, tot așa, tăiat cubulețe sau fâșii, cum vă e mai ușor. Dați cratița cu prunele la cuptor pentru 10 minute, cât timp vă ocupați de blat.
Mixați ouăle împreună cu zahărul, până când acesta este dizolvat.
Adăugați untul topit și răcit, iaurtul și vanilia și omogenizați.
Turnați făina amestecată cu praful de copt și sarea. Încorporați în compoziția de mai sus.
Puneți în aluat și miezul de nucă măcinat, omogenizați și turnați blatul în cratiță peste prune.
Dați cratița la cuptor pentru 40-45 de minute până când blatul e rumenit frumos și trece testul scobitorii.
Treceți cu un cuțit de jur împrejurul blatului ca să îl desprindeți frumos de formă.
Așezați un platou potrivit ca mărime peste cratiță și cu o mișcare hotărâtă răsturnați prăjitura pe platou. Răsturnați prăjitura imediat ce ați scos-o din cuptor, nu întârziați! Dacă începe să se răcească prunele vor rămâne lipite de cratiță!
După ce ați răsturnat prăjitura, cât e încă fierbinte, presărați miezul de nucă tocat grosier.
Lăsați prăjitura să se răcească înainte să o serviți.