Go Back
Vinete impanate
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 6 votes

Vinete împănate, marinate în oțet cu mirodenii

Preparare1 hour
Gătire30 minutes
Categorie: Din camara / Cum se face?

Ingrediente

  • 4-5 vinete micuțe și subțiri (aprox. 1 kg)
  • 2 morcovi (cam 150 g)
  • ½ țelină mică
  • 2 cepe albe, potrivite
  • 1 ardei kapia
  • 3-4 căței de usturoi
  • 50 ml ulei pentru călit legumele

marinada

  • 300 ml oțet de 9 grade
  • 1200 ml apă
  • 100 ml ulei
  • 1 lingură de sare neiodată (35 g)
  • 3 linguri zahăr (90 g)
  • foi de dafin, boabe de piper, ienibahar, boabe de muștar, crengțe de cimbru
  • 3-4 căței de usturoi

Mod de preparare

  • Spălați vinetele și îndepărtați codițele. Tăiați vinetele pe lung, în 4 felii, dar fără să le desfaceți de tot, ci lăsând la bază cam 2 cm netăiați.
  • Cât timp vă ocupați de legume, păstrați vinetele într-un vas cu apă în care ați dizolvat sare neiodată. Proporția trebuie să fie cam de ½ lingură la 1 litru de apă.
  • Dați legumele - mai puțin usturoiul! - pe răzătoarea mică, sau le tăiați foarte mărunt, după caz.
  • Căliți legumele în ulei, până se înmoaie puțin și își dezvoltă aromele. Lăsați-le să se răcească, apoi adăugați usturoiul trecut prin presă și amestecați.
  • Stoarceți bine vinetele. Veți vedea că s-au îmbibat cu saramură ca niște bureți.
  • Umpleți vinetele cu amestecul de legume călite și legați-le cu o ață ca să nu se desfacă.
  • Așezați vinetele în borcan în așa fel încât să vă încapă cât mai multe și să poată sta acoperite de marinadă. Așezați borcanul într-o tavă metalică.
  • Puneți la fiert toate ingredientele din lista pentru marinadă. Când marinada este fierbinte, iar zahărul și sarea sunt dizolvate complet, turnați-o în borcan peste vinete. Puneți în borcan și usturoiul tăiat bucăți mai mari. Eu am pus și câteva crenguțe proaspete de cimbrișor lămâios. Poate fi și cimbru sau mărar uscat.
  • Puneți capacul și lăsați borcanul deoparte pentru 1-2 ore, timp în care îl mai mișcați din când în când ca să intre marinada printre vinete.
  • Vinetele vor absorbi lichidul și nivelul marinadei va scădea, așa încât va trebui completat. Dacă nu v-a mai rămas marinadă gata făcută, va trebui să mai faceți, respectând proporțiile ingredientelor și să completați nivelul în borcan.
  • Înfășurați borcanul în ziare și puneti-l la sterilizat la bain marie pentru 30 de minute, cronometrate de când începe apa să fiarbă.
  • Lăsați borcanul să se răcească în apa în care a fiert, apoi îl puteți depozita în cămară.
  • Vinetele marinate sunt gata de consum în 4-5 zile.

Notă

Căutați de la început un borcan înalt, cu capac, potrivit ca mărime, în care să încapă bine vinetele, în așa fel încât să stea acoperite de marinadă. Puteți pune și în mai multe borcane mai mici.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!