Go Back
+ servings
Paine toast
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 3 votes

Pâine toast

Preparare15 minutes
Gătire45 minutes
Dospire1 hour 30 minutes
Timp total2 hours 30 minutes
Categorie: Paine de casa
Porții: 2 Pâini

Ingrediente

  • 1.2 kg făină tip 650 (eu am avut T80 de la Moara cu Pietre)
  • 100 g unt moale
  • 800 ml lapte
  • 20 g sare de mare
  • 2 lingurițe miere de albine
  • 16 g drojdie uscată (am avut de la dr Oetker) / sau 60 g drojdie proaspătă

Mod de preparare

  • Cerneţi într-un bol (direct în cel de la robot, dacă aveţi) făina împreună cu sarea și drojdia uscată.
  • Adăugaţi untul moale și laptele ușor călduț.
  • Frământaţi aluatul la robot timp de 5-8 minute sau cu mâna până obtineţi un aluat elastic care nu se lipeşte de mâini.
  • Acoperiţi bolul cu o pungă de plastic şi lăsaţi pâinea la dospit într-un loc călduţ, ferit de curent, până îşi dublează volumul. La mine a durat cam 1 oră, dar poate dura mai mult sau mai puțin, în funcţie de temperatura din cameră.
  • Răsturnaţi aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină, îl împărțiți în două părți egale și îl întindeți cu palmele.
  • Dați aluatului o formă dreptunghiulară cu latura mică egală cu lungimea tăvii în care veți coace pâinea.
  • Rulați aluatul pe latura mică, apoi puneți-l în form tapetată cu hârtie de copt.
  • Acoperiți din nou forma cu o pungă de plastic și lăsați aluatul să mai dospească încă 30 de minute.
  • În acest timp încingeți cuptorul la 220 de grade. Așezați o tavă goală pe fundul cuptorului.
  • Când băgați pâinea în cuptor, în același timp turnați cam 200 ml de apă în tava încinsă. Acest lucru va produce aburi care vor face pâinea să crească frumos, în mediu umed. Mare atenție să nu vă ardeți de la aburi! Folosiți mănuși groase, de bucătărie atunci când turnați apa în tavă!
  • După 20 de minute, deschideți ușa cuptorului și scoateți tava cu apă. Din nou atenție să nu vă ardeți!
  • Reduceți temperatura la 180 de grade și mai lăsați pâinea în cuptor încă 25 de minute.
  • După acest timp verificaţi pâinea dacă e bine coaptă. Trebuie să fie rumenă, compactă, uşoară.
  • Scoateți pâinea din cuptor și înainte să o scoateți din formă, "spălaţi" partea superioară a pâinii cu puţină apă rece, folosind o pensulă de bucătărie. Coaja va deveni lucioasă şi frumoasă.
  • Scoateţi pâinea din tavă şi lăsaţi-o să se răcească liber, pe un grătar.
  • Pâinea toast se păstrează acoperită cu un prosop de bumbac sau într-o pungă de hârtie. În acest fel se menține proaspătă și pufoasă timp de 2-3 zile.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!