Spălați gutuile, frecați-le bine să îndepărtați puful. Curățați-le de codițe și de caseta cu semințe, dar nu îndepărtați coaja.
Tăiați gutuile cuburi sau felii și stropiți-le cu suc de lămâie pentru a nu oxida.
Puneți gutuile, zahărul (și vanilia, scorțișoara sau cardamonul, dacă folosiți) într-un borcan încăpător.
Acoperiți borcanul cu un tifon sau cu o farfurioară și lăsați-l așa timp de 2-3 zile. Amestecați din când în când să ajutați zahărul să se dizolve. Gutuile se vor înmuia și vor lăsa sirop. Nu la fel de mult ca alte fructe mai zemoase (vișine, caise, etc), dar vor lăsa și ele.
Turnați alcoolul în borcan, peste fructe, amestecați și înfiletați capacul.
Lăsați gutuiata în cămară pentru aproximativ 2 luni.
După acest timp, strecuraţi lichiorul de gutui printr-o sită cât mai deasă şi puneţi-l în sticle cu capac sau dop etanş.
Păstraţi sticlele cu lichior în loc răcoros - cămară sau beci, nu la frigider! - până la servire.