Tăiați mărunt ceapa și ardeiul gras. Treceți usturoiul prin presă.
Căliți legumele de mai sus pentru câteva minute în ulei, doar cât să își dezvolte ceapa aroma și să devină sticloasă.
Adăugați orezul ales și spălat și puțină apă, apoi puneți spanacul congelat, sare, piper și puțin cimbru uscat, după gust.
Amestecați și adăugați din când în când câte puțină apă, pe măsură ce orezul se gătește. În total ar trebui să ajungeți cam la 220-250 ml de apă, dar depinde și de tipul de orez folosit.
Când orezul este gătit, umplutura este gata, trebuie doar să o lăsăm să se răcească puțin.
Aprindeți cuptorul la 190 de grade și pregătiți o formă care va merge la cuptor. Eu am folosit o tigaie de fontă cu diametrul de 26 cm. Ungeți forma cu ulei.
De obicei pachetele cu foi de plăcintă au cam 15 foi în interior. Eu am folosit 10 din cele 15 foi, cu restul de 5 foi am facut altceva (trigoane cu mere).
Foile trebuiesc ușor unse cu ulei înainte să le punem în formă. Folosiți o pensulă de bucătărie.
Așezați la baza formei 8 foi de plăcintă, în așa fel încât acestea să se suprapună doar pe jumătate în interiorul formei, iar marginile să rămână în exterior.
Turnați umplutura în formă și acoperiți cu marginile foilor de plăcintă.
Ungeți cu ulei și suprapuneți celelalte 2 foi de plăcintă rămase. Acoperiți cu ele plăcinta și ascundeți marginile în interior, sub plăcintă.
Ungeți foaia de deasupra cu puțin ulei și presărați semințele.
Dați plăcinta la cuptor pentru 35-40 de minute, până când este frumos rumenită deasupra.
Lăsați plăcinta să se răcorească puțin înainte să o tăiați. Este bună și când e caldă, dar nouă ne place mai mult rece.