Într-un bol încăpător puneți făina, drojdia uscată, sarea și zahărul. Adăugați apa puțin câte puțin și începeți să frământați de mână sau la robot. După ce apa este încorporată, adăugați uleiul.
Frământați până când aveți un aluat moale, elastic care nu se lipește de pereții bolului.
Lăsați aluatul să crească cam 30-45 de minute sau până când își dublează volumul.
Când aluatul a crescut, este momentul să aprindeți cuptorul la 250 grade (treapta maximă dacă aveți cuptor pe gaz). Cuptorul să fie bine încins când băgați covrigii.
Cântăriți aluatul și împărțiți-l în părți egale. Al meu a avut 650 de grame și l-am împărțit în 8 părți a câte aprox. 80 g.
Puneți apa cu bicarbonatul la fiert.
Începeți să formați covrigii așa cum vedeți în fotografia de sus.
Mie mi-au încăput doar 4 covrigi într-o tavă, așa că am copt 2 serii. Păstrați aluatul acoperit cât timp se coace prima serie.
După ce formați primii 4 covrigi, începeți să îi opăriți. Când apa a ajuns la temperatura de fierbere, puneți un covrig, lăsați-l 5 secunde și scoateți-l cu o spumieră.
Așezați covrigii opăriți în tavă, peste hârtia de copt unsă cu ulei, pentru că altfel se lipește.
Presărați covrigii cu mac, susan și sare grunjoasă.
Dați covrigii la cuptor pentru 15 minute. După acest timp ar trebui să fie bine copți și frumos rumeniți.
Lăsați prima serie de covrigi să se răcească pe un grătar în timp ce vă ocupați de următoarea serie.
Notă
Ca și covrigii cumpărați, și cei de casă sunt extraordinari cât sunt calzi și proaspeți. A doua zi nu mai sunt chiar la fel de buni, așa că vă sfătuiesc să faceți exact cât știți că puteți mânca.