Alegeți fasolea, spălați-o în mai multe ape și lăsați-o la înmuiat 4-5 ore, sau peste noapte.
Puneți fasolea la fiert în apă cât să o depășească bine. Adăugați un praf de sare și o linguriță de bicarbonat în apă. Va ajuta boabele de fasole să se înmoaie mai repede.
După ce apa dă în clocot, lăsați fasolea să fiarbă la foc moderat timp de 15-20 de minute, apoi scurgeți apa, adăugați apă proaspătă, caldă, un praf de sare și puneți din nou fasolea la fiert. În acest fel eliminăm "efectele adverse" pe care le are de obicei fasolea.
Între timp tăiați legumele și căliți-le în uleiul încins.
Tăiați coastele afumate în bucăți potrivit de mari și când ceapa s-a înmuiat și a devenit translucidă, puneți-le peste legume. Adăugați sare (atenție, coastele afumate sunt de obicei sărate), piper și restul condimentelor după gust, puțină apă și lăsați totul să fiarbă pe îndelete, la foc mic.
Gustați câteva boabe de fasole. Dacă este fiartă, o scurgeți de apă.
Gustați și puțină carne de pe oase ca să vedeți dacă sunt fierte suficient.
Puneți fasolea peste legumele fierte împreună cu coastele afumate și adăugați pasta de roșii. Gustați și potriviți gustul de sare și condimente. Mai adăugați apă dacă mai este nevoie, în funcție de cât de zemoasă vreți să fie iahnia.
Lăsați iahnia să fiarbă la foc mic încă vreo jumătate de oră, ca să se combine toate aromele. Ideal ar fi să o băgați la cuptor, la 180 de grade, ca să evitați riscul de a se lipi de cratiță.
Serviți iahnia de fasole cu afumătură cât e caldă, alături de câteva murături de casă.