Într-o crăticioară cu fund gros şi pereţi înalţi, puneţi zahărul la topit împreună cu cele 2 linguri de apă. Nu amestecaţi, doar mişcaţi din când în când cratiţa să se topească uniform zahărul.
Între timp punem şi frişca la încălzit (nu trebuie să fiarbă!)
Când zahărul a căpătat o culoare brună, frumoasă şi uniformă, adăugaţi untul şi amestecaţi rapid cu un tel.
După ce untul s-a topit, se trage cratiţa de pe foc şi se adaugă smântâna fierbinte și sarea. Amestecaţi energic cu telul. Compoziţia se va umfla, dar nu trebuie să vă speriaţi, e normal, se va calma imediat.
Lăsați caramelul să se răcească foarte bine, eventual în balcon sau într-un alt loc răcoros.
După ce caramelul s-a răcit, îl amestecați cu mascarpone, zahărul pudră și pudra de vanilie.
La final, încorporați miezul de nucă prăjit și tocat grosier.