Go Back
Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat
Tipărește rețeta
5 from 1 vote

Tort cu cremă de mascarpone și caramel sărat

Preparare1 hr
Gătire20 mins
la rece4 hrs
Timp total5 hrs 20 mins
Categorie: Deserturi

Ingrediente

blatul - în tava cuptorului aprox. 40x40cm

  • 5 ouă
  • 100 g zahăr
  • 40 g unt topit și răcit
  • 120 g făină tip 000
  • 1 lingură cu vârf de cacao
  • 80 g miez de nucă măcinat fin
  • un praf de sare

siropul

  • 100 ml apă
  • 75 g zahăr
  • 25 ml coniac - opțional, dacă aveți copii înlocuiți cu o esență la alegere

crema de mascarpone cu caramel sărat

decor

  • 150 g miez de nucă prăjit și măcinat
  • 20 g ciocolată neagră
  • 1 linguriță de ulei
  • 1/2 linguriță fulgi fini de cocos

Mod de preparare

blatul

  • Rumeniți nucile câteva minute într-o tigaie, sau la cuptor, lăsați-le să se răcească, apoi măcinați-le fin.
  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie în tavă.
  • Mixați albușurile până devin spumă. Adaugați zahărul și mixați din nou până când acesta se topește și bezeaua devine lucioasă.
  • Adaugati gălbenușurile si mixați din nou, apoi untul topit și răcit.
  • La final adăugați făina, pudra de cacao, sarea și nucile măcinate. Omogenizați.
  • Turnați compoziția în tavă, nivelați și dați tava la cuptor pentru 12-15 minute. Verificați cu scobitoarea ca blatul să fie bine copt.
  • După ce blatul se răcește, îndepărtați marginile, măsurați și tăiați-l în 4 fâșii egale.

siropul

  • Puneți la fiert apa împreună cu zahărul. Când siropul a fiert și s-a îngroșat puțin, stingeți focul și lăsați-l să se răcească. Puneți coniacul doar în siropul rece.
  • Însiropați ușor blatul de tort. Nu insistați pentru că dacă udați prea mult fâșiile, acestea se vor rupe când veți vrea să le rulați. Trebuie doar să le umezim puțin și să prindă gustul special de coniac.

crema de mascarpone cu caramel sărat

  • Într-o crăticioară cu fund gros şi pereţi înalţi, puneţi zahărul la topit împreună cu cele 2 linguri de apă. Nu amestecaţi, doar mişcaţi din când în când cratiţa să se topească uniform zahărul.
  • Între timp punem şi frişca la încălzit (nu trebuie să fiarbă!)
  • Când zahărul a căpătat o culoare brună, frumoasă şi uniformă, adăugaţi untul şi amestecaţi rapid cu un tel.
  • După ce untul s-a topit, se trage cratiţa de pe foc şi se adaugă smântâna fierbinte și sarea. Amestecaţi energic cu telul. Compoziţia se va umfla, dar nu trebuie să vă speriaţi, e normal, se va calma imediat.
  • Lăsați caramelul să se răcească foarte bine, eventual în balcon sau într-un alt loc răcoros.
  • După ce caramelul s-a răcit, îl amestecați cu mascarpone, zahărul pudră și pudra de vanilie.
  • La final, încorporați miezul de nucă prăjit și tocat grosier.

asamblare

  • Păstrați deoparte 1/4 din cremă pentru decor.
  • Restul de 3/4 de cremă o întindeți uniform peste fâșiile de blat însiropate ușor.
  • Rulaţi prima fâşie de blat şi aşezaţi-o în poziţie verticală pe un platou.
  • Începeţi să rulaţi a doua fâşie în jurul primei, formând o spirală mai mare şi continuaţi la fel cu toate fâşiile.
  • Îmbrăcați tortul în crema păstrată deoparte.
  • Prăjiți nuca, lăsați-o să se răcească apoi o măcinați fin. Tapetați tortul cu nuca măcinată.

decor - brăduți de ciocolată

  • Mărunțiți ciocolata, adăugați uleiul și topiți-o la bain marie sau la microunde.
  • Puneţi ciocolata topită într-un poş cu dui subţire sau într-o pungă de plastic pe care o înţepaţi într-un colț cu vârful unui cuţit.
  • Cât ciocolata e încă moale, desenaţi brăduţii cât de frumos vă pricepeţi.
  • Aşezaţi o scobitoare în loc de tulpină, pe care o veţi înfinge în stratul de cremă de pe tort.
  • Cât ciocolata e înca moale presăraţi câţiva fulgi de nucă de cocos pentru ca brăduţii să pară ninşi cu zăpadă.

păstrare și servire

  • Țineți tortul la rece cel puțin 4 ore înainte de servire. Ideal ar fi să îl faceți cu o zi înainte.
  • Feliați tortul cu un cuțit cu lama fină și bine ascuțită. Pentru un aspect frumos, ștergeți lama cuțitului cu un șervețel după fiecare felie.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!