Go Back
+ servings
Supa de pui cu galuste de gris
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 6 votes

Supă de pui cu găluște de griș

Rețeta tradițională de supă de pui cu găluște de griș pufoase. Cum se face supa de pui limpede. Supă din carne de pasăre sănătoasă și consistentă.
Preparare20 minutes
Gătire1 hour
Timp total1 hour 20 minutes
Categorie: Supe si ciorbe
Cuisine: Romaneasca
Porții: 10 porții
Calories: 186kcal

Ingrediente

supa

  • aprox. 1 kg carne de pui cu os (spinări, gâturi, aripi, pulpe)
  • 1 ceapă mare
  • 4 morcovi
  • 1 felie mare de țelină
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 ardei gras mic (de preferat roșu)
  • sare și piper proaspăt măcinat, după gust
  • pătrunjel proaspăt pentru servit

găluște

  • 2 ouă mari, cântărite cu tot cu coajă - ale mele au avut 130 g împreună
  • 130 g griș (sau greutatea ouălor, dacă au mai mult/mai puțin)
  • un praf de sare

Mod de preparare

supa

  • Se curăță carnea de pene. Dacă aveți un pui de țară, poate fi nevoie să îl pârliți puțin la flacăra aragazului sau cu o torță de bucătărie.
  • Se pune carnea la fiert în 3 litri de apă rece cu o linguriță de sare. Focul trebuie să fie potrivit spre mic. Când supa începe să fiarbă, dați focul la minim și îndepărtați constant spuma care se formează.
  • Când nu se mai formează spumă la suprafața supei, se pot adăuga legumele curățate, spălate și tăiate în bucăți mari.
  • Supa se fierbe la foc foarte mic, cu capacul așezat doar parțial pentru ca lichidul să poată respira. În acest fel, supa nu se va tulbura, ci va rămâne limpede, clară.
  • Dacă supa scade prea mult, puteți completa nivelul cu apă fierbinte.
  • Când carnea și legumele sunt fierte, se scot cu o spumieră. Morcovii se păstrează, îi vom folosi la supă, dar restul legumelor și carnea se folosesc la alte mâncăruri.
  • Turnați supa de pui trecând-o printr-o sită foarte deasă într-o oală curată. Ca să vă asigurați că obțineți o supă cât mai limpede puteți pune în sită și o hârtie de filtru, dacă aveți (cum sunt filtrele pentru cafea).
  • Puneți înapoi în supă bucățile de morcov păstrate deoparte.
  • Păstrați supa la temperatura de fierbere, la foc foarte mic, cât timp vă ocupați de găluște.

găluștele

  • Cântăriți ouăle cu tot cu coajă, apoi pregătiți exact aceeași cantitate de griș.
  • Bateți ouăle cu o furculiță doar până fac un pic de spumă, adăugați un praf de sare, apoi turnați grișul amestecând continuu.
  • Veți obține o compoziție ca o pastă mai groasă. Lăsați compoziția să se odihnească timp de 15 minute. În acest timp, grișul de hidratează și devine pufos.
  • Înmuiați o lingură în supă și luați câte puțin din compoziția de griș. Dați drumul găluștelor în supă. Nu puneți cantități mari, faceți găluște micuțe, pentru că se vor umfla foarte mult la fiert, aproape se vor dubla.
  • Fierbeți găluștele cam 10-15 minute la foc mic, apoi stingeți focul și lăsați supa să se odihnească, acoperită cu un capac, încă 10 minute.
  • Presărați pătrunjel proaspăt tocat și supa este gata de servit.

Notă

Legumele și carnea din supă se pot servi împreună, ca rasol cu sos de hrean sau mujdei de usturoi.
Legumele din supă le puteți folosi la salate, sandvișuri, garnituri la fripturi, etc.
Carnea fiartă în supă, curățată de pe oase o puteți folosi la sandvișuri, fripturi, paste, pilaf, etc.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 186kcal | Carbohidrați: 14g | Proteine: 13g | Grăsimi: 9g | Colesterol: 84mg | Fibre: 2g | Zahăr: 2g | Vitamina A: 2662IU | Calciu: 26mg