Go Back
Tort Mimoza-intreg
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Tort Mimoza cu cremă de vanilie

Preparare1 hr
Gătire30 mins
la rece4 hrs
Categorie: Deserturi

Ingrediente

blatul de pandișpan - pentru o formă cu diametrul de 20 cm

crema de vanilie cu frișcă

  • 350 ml lapte cu 3.5% grăsime
  • 4 gălbenușuri
  • 60 g făină
  • 100 g zahăr
  • 2 lingurițe extract de vanilie (sau pudră, esență, etc)
  • 200 ml smântână pentru frișcă (cu 32% grăsime)
  • un praf de sare

Mod de preparare

Crema de vanilie

  • Puneți laptele la fiert.
  • Între timp mixați gălbenușurile cu zahărul și sarea până când se albesc și devin spumoase.
  • Adăugați făina și mixați scurt, doar până se încorporează în gălbenușuri, nu mai mult!
  • Turnați laptele fierbinte, puțin câte puțin peste compoziția de ouă, amestecând continuu.
  • Mutați amestecul din nou în oala în care ați fiert laptele și puneți-o la fiert la foc mic. Nu plecați de lângă ea pentru că se arde ușor. Amestecați continuu până când crema se îngroașă, semn că făina a fiert.
  • Crema trebuie lăsată să se răcească complet, într-un loc răcoros, de exemplu în balcon. Ca să nu prindă pojghiță, așezați deasupra o bucată de folie alimentară, lipită chiar pe suprafața cremei.
  • Când crema este complet rece, bateți smântână pentru frișcă până devine fermă și amestecați-o cu crema de vanilie. Gustați și dacă o doriți mai dulce, puteți să mai adăugați putin zahăr pudră (nu tos!)

blatul

  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade și pregătiți o formă cu diametrul de 20 cm. Fie puneți hârtie de copt, fie o tapetați cu unt și făină.
  • Separați albușurile de gălbenușuri.
  • Bateți albușurile spumă, cu un praf de sare până când nu mai cad de pe teluri.
  • Turnați zahărul și mixați din nou, până când albușurile redevin ferme și își păstrează forma.
  • Adaugați gălbenușurile și coaja de lămâie, amestecați să se omogenizeze compoziția.
  • La final încorporați făina, amestecând cu o spatulă încet, de jos în sus.
  • Turnați compoziția în formă și dați blatul la cuptor pentru 30 de minute sau până când trece testul scobitorii.
  • Lăsați blatul să se răcească foarte bine înainte să îl scobiți.
  • Tăiați un cerc în interiorul blatului, lăsând de jur împrejur "pereți" groși cam de 2 cm.
  • Scoateți și miezul blatului, lăsând și la bază tot cam 2 cm grosime.
  • Tăiați bucățile de blat îndepărtate, în cuburi foarte micuțe.
  • Umpleți blatul cu crema de vanilie, ungeți și lateralele pe exterior.
  • Presărați deasupra cuburile de pandișpan. Lipiți și pe exterior, în așa fel încât tortul să fie îmbrăcat în cubulețe de blat.
  • Dați tortul la rece cel puțin 4 ore înainte să îl tăiați.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!