Go Back
+ servings
Tochitura
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 6 votes

Tochitură moldovenească

Preparare15 minutes
Gătire1 hour 15 minutes
Timp total1 hour 30 minutes
Categorie: Feluri de baza
Porții: 4 porții

Ingrediente

  • 400 g carne de porc (ceafă de porc, spată, pulpă sau piept)
  • 2 cârnați de casă
  • 50 ml ulei
  • 80 g untură (2 linguri)
  • 200 ml vin roșu
  • 1 ceapă uscată
  • 1 linguriță boia de ardei (am combinat boia dulce și afumată)
  • 1 linguriță semințe de chimen
  • 2 lingurițe cimbru uscat
  • sare și piper măcinat, după gust
  • 5-6 căței de usturoi

pentru servit

  • mămăliguța
  • ouă ochiuri (câte unul de persoană)
  • brânză (burduf, telemea sau un caș sărat)
  • murături

Mod de preparare

  • Într-un ceaun încăpător, puneți la încins untura și uleiul.
  • Tăiați carnea cuburi de 4-5 cm, la fel și cârnații, apoi le puneți la prăjit în ceaun.
  • Amestecați des, ca să nu se lipească carnea și să se rumenească pe toate părțile.
  • Când carnea își schimbă culoarea (se albește), puneți în ceaun ceapa tocată mărunt.
  • La început carnea și cârnații vor lăsa suficient lichid, nu e nevoie să adăugați suplimentar. Pe măsură ce lichidul scade, începeți să adăugați vinul roșu.
  • Lăsați carnea să se gătească la foc moderat, acoperită cu un capac. Timpul de gătire depinde de tipul de carne folosit și de calitatea ei. Gustați din când în când ca să vă dați seama cam cât mai durează.
  • Carnea trebuie să fie rumenită uniform, suculentă, fragedă, să se topească în gură. Abia atunci e îndeajuns de gătită și puteți considera că e gata tochitura.
  • Țineți un vas cu apă clocotită pregătit, în care să faceți mămăliga. Aceasta trebuie să fie gata odată cu tochitura.
  • Când tochitura este aproape gata, adăugați condimentele și usturoiul.
  • Serviți tochitura imediat cu mămăliguță, ouă ochiuri și brânză rasă. Nu uitați vinul roșu și murăturile!
  • Dacă mai rămâne, se poate încălzi a doua zi în cuptor sau la microunde, dar nu are aceeași savoare ca atunci când e proaspătă.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!