Go Back
+ servings
Pasca cu branza dulce
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 17 votes

Pască cu brânză dulce și stafide - rețeta tradițională

Rețeta tradițională de pască cu brânză dulce și stafide și aluat de cozonac. Cum se face pasca, ce brânză se folosește, cât timp se coace.
Preparare20 minutes
Gătire45 minutes
Dospire1 hour
Timp total2 hours 5 minutes
Categorie: Deserturi
Cuisine: Romaneasca
Porții: 6 porții
Calories: 367kcal

Ingrediente

pentru o formă cu diametrul de 18 cm

    aluatul

    • 200 g făină tip 000
    • 2 gălbenușuri
    • 70 ml lapte la temperatura camerei
    • 20 g unt 82% grăsime topit și răcit
    • 40 g zahăr
    • 3 g drojdie uscată (am avut de la Dr Oetker)
    • un praf de sare
    • ½ linguriță coajă de lămâie

    umplutura

    în plus

    • 1 gălbenuș pentru uns deasupra

    Mod de preparare

    aluat

    • Bateți gălbenușurile împreună cu zahărul și laptele apoi adăugați sarea și coaja de lămâie
    • Cerneți făina într-un bol încăpător, puneți și drojdia uscată peste ea și turnați componentele lichide de mai sus.
    • Începeți să frământați aluatul cu mâna sau la robot. Încorporați untul topit și răcit în aluat, turnând puțin câte puțin și frământând continuu să se încorporeze bine înainte de a turna din nou.
    • Lăsați aluatul la dospit la cald, pana își dublează volumul (cam 30 de minute, poate puțin mai mult).
    • Când aluatul este dospit, îl răsturnați pe blatul de lucru presărat cu făină și îl împărțiți în 2 părți egale.
    • O parte o întindeți în formă de cerc de dimensiunea tăvii și o așezați în formă, peste hârtia de copt.
    • Partea rămasă o împărțiți din nou în 2 părți. Una din ele, împărțită din nou în două, va deveni sfoara pe care o așezați pe margine. Lăsați forma deoparte, acoperită cu un prosop ca să nu se usuce.
    • Împărțiți și ultima bucată de aluat în două și modelați crucea așa cum vedeți în fotografii. Crucea trebuie să fie mai subțire, mai fină pentru că va crește la copt și nu vrem să acopere toată umplutura. Păstrați crucea deoparte, acoperită cu un prosop cât timp vă ocupați de umplutură.

    umplutura, asamblare și coacere

    • Lăsați stafidele la hidratat în apă caldă în care ați pus ½ de esența de rom sau vanilie, pentru cel puțin 30 de minute.
    • Amestecați toate ingredientele din listă și omogenizați.
    • Turnați umplutura în tava pregătită cu aluatul de la bază și sfoara de jur împrejur. Peste umplutură puneți crucea din aluat. Vezi nota de mai jos!!
    • Ungeți pasca cu ou bătut, atât aluatul cât și umplutura.
    • Cuptorul trebuie să fie preîncins la 180 de grade. Coaceți pasca pentru 20 min la 180 de grade și apoi încă 25 de minute la 170. Verificați cu o scobitoare să fie aluatul bine copt și umplutura închegată.
    • Lăsați pasca să se răcească în formă, abia apoi o mutați pe un platou.
    • Feliați pasca numai după ce s-a răcit.

    Video

    Notă

    1. Atenție la drojdia pe care o folosiți! A mea a fost de la dr Oetker și se adaugă uscată, odată cu făina. Pentru drojdia de la alte firme (de exemplu Pakmaya) modul de preparare poate fi diferit. Dacă drojdia voastră trebuie hidratată în prealabil, folosiți laptele deja cântărit, ce din lista de ingrediente.
    2. Eu am folosit o brânză de vaci foarte grasă și bine uscată. Umplutura mea a fost groasă, solidă, așa că am putut pune crucea din aluat încă de la început, înainte să bag pasca în cuptor, fără riscul să se ducă la fund. Dacă folosiți o brânză mai umedă și vi se pare că umplutura este mai lichidă, riscați să se scufunde crucea în umplutură. În acest caz, dați pasca la cuptor pentru 20 de minute, timp suficient să se închege umplutura, o scoateți, montați repede crucea, o ungeți cu ou și o băgați din nou în cuptor.
    3. Dacă vi se pare că pasca se rumenește prea tare, dar încă nu este coaptă suficient, o acoperiți cu o hârtie de copt și continuați coacerea.
    Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

    Nutrition

    Calorii: 367kcal | Carbohidrați: 52g | Proteine: 12g | Grăsimi: 13g | Colesterol: 183mg | Fibre: 1g | Zahăr: 22g